Οι Ρώσοι ανασκευάζουν τις δηλώσεις τους

Οι Ρώσοι ανασκευάζουν τις δηλώσεις τους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκρουσε πρύμναν ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηρόδρομων Ολεγκ Μπελοζιόροφ, αναφορικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει στο πρακτορείο Ιnterfax, όπου τόνιζε ότι δεν κατατέθηκε προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επειδή «οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δεν είχαν την εικόνα που ήθελαν για να ολοκληρώσουν την ανάλυση, ενώ οι Ιταλοί, εξ όσων γνωρίζουμε, κατέθεσαν προσφορά που διέφερε από τους όρους που είχαν τεθεί. Ζητήσαμε μια σειρά από πρόσθετες προϋποθέσεις», είχε αναφέρει. Πλέον, έπειτα και από σχετική επίσημη διαμαρτυρία του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο κ. Μπελοζιόροφ έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις. Με επιστολή του τονίζει ότι «το σχόλιο για την έλλειψη πληροφοριών αναφέρθηκε σε σχέση με την προετοιμασία της πλήρους αξιολόγησης της επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους JSC, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων εκτός του πεδίου ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ».

Το νησί Κουρασάο στην Καραϊβική Θάλασσα, με πληθυσμό 158.986 κατοίκους, εμφανίζεται ως έδρα για τρεις επενδυτικές μερίδες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ακολουθούν τα νησιά Μπαρμπάντος με 277.821 κατοίκους και 22 επενδυτικές μερίδες στην Αθήνα, με την τρίτη χειρότερη επίδοση (28 επενδυτικές μερίδες) να προέρχεται από το Κουβέιτ. Αναφορικά με τις νέες μερίδες που ανοίχθηκαν τον φετινό Ιούλιο, ήταν μόλις 289, όταν πέρυσι με κλειστό το Χρηματιστήριο λόγω capital controls είχαν δημιουργηθεί 626 νέες επενδυτικές μερίδες. Συνολικά το φετινό επτάμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Ιούλιος) οι νέες επενδυτικές μερίδες ανήλθαν σε 4.857, όταν το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015 είχαν ανέλθει σε 18.508

Αποστάσεις… και συνεργασία

Εμμένουν στον διαχωρισμό της θέσης τους από το ΤΑΙΠΕΔ στελέχη της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα λόγια, καθώς κατά τα λοιπά και ιδίως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων συνεργάζονται… αρμονικά. Το πρόσφατο «κρούσμα» προήλθε από τον Θοδωτή Δρίτσα, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χθες, εξαπέλυσε βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως είπε, «η εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλει –και αυτό κάνει– να βελτιώνει στο μέτρο του δυνατού όλες τις συμβάσεις παραχώρησης, όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτό κάναμε στο λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αυτό κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης στη ΔΕΗ, ο Χρήστος Σπίρτζης στα δημόσια έργα και σε κάθε περίπτωση στα αεροδρόμια και αλλού».

Στοιχεία 19 ετών… που δεν θέλει κανείς

Ενα τεράστιο αρχείο με στοιχεία 19 ετών από ελέγχους που διενεργήθηκαν τα χρόνια αυτά, καταγγελίες, αναφορές και διάφορα άλλα στοιχεία παραμένει στα αζήτητα στα γραφεία του ΣΔΟΕ. Ενα αρχείο στο οποίο θα μπορούσαν να ανατρέξουν οι ελεγκτές για την άντληση πληροφοριών φαίνεται ότι δεν το θέλει κανείς. Το ΣΔΟΕ έχει σταματήσει να διενεργεί προληπτικούς ελέγχους και τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να προστατεύσει το αρχείο αυτό και να το μεταφερεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κανείς δεν αγοράζει τα… success stories

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων αυξάνονταν, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι η Fitch θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Τελικά ο οίκος αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα χθες οι αποδόσεις των τίτλων της Πορτογαλίας να αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν. Σημειώνεται ότι η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν χθες στο 2,99%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου παρέμενε κοντά σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,94%, του ιταλικού τίτλου στο 1,11% και του 10ετούς γερμανικού bund ήταν αρνητική (-0,06%).

Πού ήταν την ίδια ώρα οι ελληνικοί τίτλοι; Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 8,05%, του 5ετούς στο 8,35% και του 3ετούς στο 6,84%. Τίποτα δεν πείθει ακόμη τους επενδυτές να εμπιστευθούν τα ελληνικά χαρτιά, ούτε η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί επικείμενης ανάκαμψης. Ειδικά τα success stories δεν τα αγοράζει κανένας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή