Π. Τζανουλίνος: Nομίζω ότι το έργο το φτιάξαμε μαζί

Π. Τζανουλίνος: Nομίζω ότι το έργο το φτιάξαμε μαζί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λοιπόν, εγώ τους απαγόρευσα να βάλουν τη δική μου προτομή όσο είμαι ακόμα εν ζωή. Δεν μου αρέσει. Είπα στον Δήμο Υδρας να την τοποθετήσουν όταν “φύγω”. Και έτσι το δικό μου μπούστο, αντί να είναι στο άλσος των Υδραίων ζωγράφων στην πλατεία Ναυάρχου Βότση, παρέα με τον Νικολάου, τον Γκίκα, τον Βυζάντιο και τον Παύλο Παντελάκη, είναι στην “εντατική” και περιμένει να πεθάνω», έλεγε με τη σπάνια αίσθηση του χιούμορ ο Παναγιώτης Τέτσης.

Ακολουθώντας την επιθυμία του, έξι μήνες μετά την αποδημία του, η πατρίδα του η Υδρα τον τιμά την ερχόμενη Κυριακή 28 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διά χειρός Πραξιτέλη Τζανουλίνου, ενός γλύπτη που έχαιρε του σεβασμού του ακαδημαϊκού και ζωγράφου. «Γνωριστήκαμε τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που με περιέβαλε με τόση αγάπη και εμπιστοσύνη», τονίζει ο καλλιτέχνης στην «Κ» και διηγείται ότι ο Τέτσης πραγματοποίησε μέσα στο 2013 πάνω από 15 επισκέψεις στο ατελιέ του για να ποζάρει για το πρόπλασμα που έγινε σε πηλό.

«Νομίζω ότι το έργο το φτιάξαμε μαζί. Διότι κάθε τόσο σηκωνόταν να δει τη δουλειά μου, να με βοηθήσει, να σταθεί στο πλάι μου. Δεν ήταν απλό μοντέλο αλλά ένας συνδημιουργός. Τις περισσότερες φορές ερχόταν με το παπιγιόν στην τσέπη και το έβαζε λίγο πριν κάτσει απέναντί μου. Οταν πια φτάσαμε στο τέλος, διόρθωσε με τα χέρια του τον πηλό σε αυτό το σημείο, διότι του φάνηκε ότι παπιγιόν ήταν πολύ καλοσιδερωμένο και το ήθελε πιο τσαλακωμένο».

Και συνεχίζει: «Δίσταζα να θεωρήσω το γλυπτό ολοκληρωμένο αλλά εκείνος με τη γνωστή σοφία του μου είπε ότι όπως και στη ζωγραφική έτσι και στη γλυπτική δεν κάνεις ένα πορτρέτο για να μιμηθείς τη μορφή κάποιου αλλά για να στοιχειώσεις τη ζωή μέσα στην ύλη».

«Ηδη από το 2011, όταν επέστρεψα στη Δημαρχία της Υδρας, είχα σκεφθεί να αφιερώσουμε έναν χώρο στις πνευματικές μορφές του νησιού και έτσι τοποθετήθηκαν οι τέσσερις προτομές στο άλσος στην πλατεία Βότση. Για να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό το 2013 είχαμε την οικονομική στήριξη του Γερμανού φιλέλληνα και λάτρη του νησιού Eberhard Ebner», λέει ο πρώην δήμαρχος και επιστήθιος φίλος του Τέτση, Αγγελος Κοτρώνης.

Το έργο του συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης. Ο δήμος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 81η επέτειο από τον θάνατο του ναυάρχου και πρώτου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη, συμπεριέλαβε και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Τέτση. Γεννημένος το 1925, ο ζωγράφος στράφηκε στην πατρογονική γη για έμπνευση και γαλήνη, απεικονίζοντας τα τοπία της. Η τελευταία του μάλιστα μεγάλη έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη ήταν αφιερωμένη στα βράχια της Υδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή