Θρήνος στην Ιταλία: Τουλάχιστον 250 οι νεκροί από τον σεισμό

Θρήνος στην Ιταλία: Τουλάχιστον 250 οι νεκροί από τον σεισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 250 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία και ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς οι ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό.

Επιπλέον, η υπεύθυνη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της αρχής πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, Ιματσολάτα Ποστιλιόνε, δήλωσε σήμερα ότι 270 άνθρωποι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Στο Αματρίτσε δεκάδες άνθρωποι επιστρέφουν σήμερα μπροστά στα συντρίμμια των σπιτιών τους και ρωτούν τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας αν μπορούν να προσπαθήσουν να εντοπίσουν κάποια από τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις σεισμόπληκτες περιοχές. Νωρίτερα, σε διάγγελμά του, εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας πως «είναι καιρός να κλάψουμε αλλά και να δράσουμε» και δήλωσε πως οι έρευνες για επιζώντες θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή. «Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη.

Το φωτεινό παράδειγμα της Νόρτσα

Μέσα από τον ορυμαγδό του καταστροφικού σεισμού και στις ανατριχιαστικές εικόνες με τα ερείπια, τις οιμωγές για τους νεκρούς και τους δεινοπαθούντες αστέγους στα ορεινά χωριά γύρω από το Ακούμολι, το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού.

Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.

Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή