Μήνυμα σε υπουργούς από Τσίπρα

Μήνυμα σε υπουργούς από Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμπανάκι για καλύτερο συντονισμό των ιδίων και των υπαγόμενων σε αυτούς φορέων και υπηρεσιών «χτύπησε» χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προς τους υπουργούς του, ζητώντας οργάνωση και αποτελεσματικότητα στο πεδίο των επενδύσεων. Τα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με την επένδυση στον ΟΛΠ και τη σφοδρή αντίδραση της Cosco για αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και οι διαστάσεις που πήρε το ζήτημα της οριοθέτησης αρχαιολογικών ζωνών στην έκταση του Ελληνικού, δεν λειτουργούν ακριβώς ως διαφήμιση για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογεί την προσέλκυση επενδύσεων ως βασική παράμετρο της προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση, για επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για καταπολέμηση της ανεργίας. Ωστόσο, και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει αρνητικά σχόλια από ενδιαφερoμένους για επενδύσεις, όσον αφορά την πολυδιάσπαση των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα, τη γραφειοκρατία, την ασυνεννοησία, την αλληλοεπικάλυψη, που φθάνουν σε βαθμό να αποθαρρύνουν αντί να προσελκύουν τους επενδυτές. Σχεδόν σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία και όχι μόνο σε αυτά, υπάρχει κάποιος φορέας ή γραμματεία για επενδύσεις, όπως στο Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών, ακόμη και στο υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα ένα πολυδαίδαλο σύστημα, καθόλου υποβοηθητικό. Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ατζέντα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα είναι εστιασμένη στο σύνθημα της δίκαιης ανάπτυξης και, ενδεικτική των πενιχρών παροχών για τις οποίες διαπιστώνονται περιθώρια, είναι η φράση συνεργάτη του κ. Τσίπρα ότι «δεν είναι απαραίτητο η πίτα να είναι μεγάλη αλλά να μοιράζεται δίκαια». Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα αφήγημα σταδιακής επαναφοράς της χώρας σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης, με ορίζοντα την αποκατάσταση της κανονικότητας το 2021, με τον συμβολισμό της επετείου από την επανάσταση του 1821.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε επίσης στον στενό υπουργικό κύκλο τη στρατηγική για τη δεύτερη αξιολόγηση, με προτεραιότητα να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά, προκειμένου, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν δρομολογηθεί δράσεις για την αναθεώρηση του χρέους.

Τέλος, χθες έγινε συζήτηση για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, με το νομοσχέδιο για την Παιδεία να έρχεται στη Βουλή στις 30 και 31 Αυγούστου και να προγραμματίζεται η κατάθεση νομοσχεδίων των υπουργείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης και Βιομηχανίας.

Αύριο ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου ως παρατηρητής θα συμμετέχει στις εργασίες της συνάντησης των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να προωθηθεί μια ενισχυμένη κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα για την Ε.Ε., ενώ αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας θα θέσει θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου από όλα τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή