Συρία: Στην πόλη Τζαραμπλούς οι αντάρτες, με τουρκική υποστήριξη

Συρία: Στην πόλη Τζαραμπλούς οι αντάρτες, με τουρκική υποστήριξη

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο της πόλης Τζαραμπλούς έφτασαν σήμερα το απόγευμα οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

«Μπήκαμε στην πόλη από τη νότια πλευρά», δήλωσε  ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής των ανταρτών, ο οποίος υποστήριξε ότι ολόκληρη η Τζαραμπλούς απελευθερώθηκε.

Επίσης, το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι οι αντάρτες στην Τζαραμπλούς υποστηρίζονται από τουρκικά άρματα μάχης, μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ένας διοικητής της ανταρτικής ομάδας Φάλακ αλ Σαμ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, σχολίασε ότι οι περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκονταν και είχαν τον έλεγχο της πόλης Τζαράμπλους, την εγκατέλειψαν και ορισμένοι από αυτούς παραδόθηκαν. Ένας άλλος διοικητής είπε ότι το 50% της πόλης βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν από πολλά χωριά στα περίχωρα της Τζαράμπλους και κατευθύνονται νότια προς την πόλη Αλ Μπαμπ», είπε ο διοικητής της Φάλακ αλ Σαμ.

Νωρίτερα, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν ένα χωριό που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων δυτικά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απελευθέρωσαν το χωριό Κεκλίτσε, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μετέχει σε επιχείρηση που έχει στόχο να εκδιωχθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με ανακοινώσεις τοπικών κουρδικών αρχών.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL), τον οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση, εισήλθε στη Συρία», δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποιώντας την ονομασία του συνασπισμού ο οποίος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες.

Στο έδαφος της Συρίας εισήλθαν στις 11.07 το πρωί οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε από τις 04.00 τα ξημερώματα η τουρκική πολεμική αεροπορία και αυτούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων στη συριακή πόλη Τζαραμπούς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις χτυπούν εκτός από το ISIS και το PYD, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά κι από το PYD, ο ηγέτης οποίου Σαλίχ Μουσλίμ σε δήλωσή του στο Τwitter υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας».

Απαντώντας στο μήνυμα αυτό, ο Ερντογάν είπε πριν από λίγη ώρα ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».

Η Γερμανία προσέφερε την υποστήριξή της στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία, καθώς αυτή «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ».

«Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρά εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμνανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά της υπογράμμισε σε ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, πριν από την αυγή, μια επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» με τη συμμετοχή μαχητικών του αεροσκαφών και των ειδικών του δυνάμεων για να εκδιώξει το ΙΚ από την Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Από το πρωί, αρματα μάχης του τουρκικού στρατού πήραν θέσεις μάχης και πραγματοποίησαν βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος, χωρίς ωστόσο, να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή, μεταδίδει το CNN Turk.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, εντοπίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά και στην ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές, αναφέρουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή