Επιστολή Νταβούτογλου για Ε.Ε. – Τουρκία

Επιστολή Νταβούτογλου για Ε.Ε. – Τουρκία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά πολλαπλών επαφών σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινιάζει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα και η Αθήνα επιχειρούν να διατηρήσουν τους υφιστάμενους διαύλους επικοινωνίας και να επεκτείνουν τη δυνατότητά τους να συνομιλούν σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για την Τουρκία, η οποία αναζητεί βηματισμό έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, όσο και για την Ελλάδα, που έχει ως βασική ανησυχία την πιθανότητα αύξησης των προσφυγικών ροών. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται και οι επισκέψεις δύο Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία: του κ. Γ. Μουζάλα αλλά και του κ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Από την Αθήνα δεν αποκλείουν οι διμερείς επαφές να ενταθούν και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις (είτε με τον κ. Ερντογάν είτε με τον κ. Γιλντιρίμ, αναλόγως με το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία) και στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πρόωρο.

Προφανώς, παρά το καλό κλίμα που καλλιεργείται και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν και ορισμένα «αγκάθια», με βασικό την εκκρεμότητα του ασύλου που έχουν ζητήσει στην Ελλάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Στην προσπάθεια που κάνει η Αγκυρα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στην Τουρκία στις 15/7 αλλά και έπειτα από αυτήν την ημερομηνία έχει πλέον ενταχθεί και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς παρέδωσε στον κ. Τσίπρα επιστολή του κ. Νταβούτογλου, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η χώρα επιβίωσε από μια απόπειρα πραξικοπήματος μιας τρομοκρατικής σέκτας. Επίσης, στην επιστολή ζητείται η στήριξη των δυτικών χωρών σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση. Σημειώνεται ότι η επιστολή του κ. Νταβούτογλου δεν απευθύνεται προσωπικά στον κ. Τσίπρα αλλά σε Ευρωπαίους νυν και πρώην ηγέτες, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας διατηρεί σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ουράς στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα μετέφερε ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα όπως άλλες δυτικές χώρες που είτε δεν στήριξαν είτε εμφανίστηκαν αμφίθυμες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή