Πιθανή η τριμερής για το Κυπριακό

Πιθανή η τριμερής για το Κυπριακό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, με τη συμμετοχή του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, άφησε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. «Αν υπάρχει τέτοια πρόοδος που επιτρέπει να υπάρξει συνάντηση ή αν ο γ.γ. του ΟΗΕ θελήσει μετά τη Γενική Συνέλευση να συναντήσει τους δύο ηγέτες, δεν νομίζω ότι είναι το τέλος του κόσμου ή ότι είναι κάτι το οποίο είναι παράδοξο. Αλλά αυτά θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεκτιμηθεί η όλη πορεία του εντατικού διαλόγου που θα προηγηθεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται.

Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε αυτή την επισήμανση σε δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ακιντζί.

Η Αθήνα είναι, βεβαίως, ενήμερη για τις συγκεκριμένες εξελίξεις και δεν θα αντιμετώπιζε αρνητικά ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών υπό τον κ. Μπαν. Βέβαια, από την Αθήνα τονίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη επαφίεται αποκλειστικά στη Λευκωσία. Ως προς την ουσία του χθεσινού υπαινιγμού του κ. Αναστασιάδη, αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή τριμερής δεν έχει καμία σχέση με την πενταμερή (ή πολυμερή) την οποία προτιμά η Αγκυρα (με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων του νησιού). Η Αθήνα αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που, άλλωστε, θα ερχόταν και σε ευθεία αντίθεση με την παγιωμένη πλέον άποψη της Ελλάδας περί κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων ως αναχρονιστικού. Βασικό θέμα συζήτησης των χθεσινών συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν η μεθοδολογία, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, των επόμενων έξι συναντήσεων με τον κ. Ακιντζί έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε μία από αυτές θα γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων κεφαλαίων, όπως το περιουσιακό ζήτημα, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. «Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης. Β.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή