Αποκατάσταση μόνιμων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ

Αποκατάσταση μόνιμων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης σήμερα και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς αύριο μεταβαίνουν στα Σκόπια σε μια κινητικότητα που σηματοδοτεί προσπάθειες εδραίωσης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ως προϋπόθεση για την εκδήλωση, μελλοντικά, πρωτοβουλιών για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Οι αφορμές για τα ταξίδια, του δημάρχου και του ΥΠΕΞ, είναι διαφορετικές, οι προσδοκίες όμως ίδιες: η αποκατάσταση μόνιμων διαύλων επικοινωνίας σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας στην ΠΓΔΜ και η καλλιέργεια στην κοινωνία ατμόσφαιρας φιλίας και καλής γειτονίας.

Ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει, προσκεκλημένος του ομολόγου του κ. Νίκολα Ποπόσκι, στην ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών της ΠΓΔΜ, σε μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία του Σλαβομακεδόνα ΥΠΕΞ, ο οποίος επέλεξε ως κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της διπλωματίας ενός «εχθρού».

Το τι θα πει ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στη διπλωματική ελίτ της γείτονος, ειδικά γύρω από τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων υπό το πρίσμα της διένεξης για το όνομα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στα Σκόπια.

Οπως επίσης, θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει το ακροατήριο, το οποίο θα απαρτίζεται από διπλωμάτες νεότερης γενιάς, αποστασιοποιημένους πλέον από την περίφημη και πιο ευέλικτη «γιουγκοσλαβική σχολή» διπλωματικής σκέψης, γαλουχημένους σε θέσεις γύρω από τα διμερή προβλήματα οι οποίες από ελληνικής πλευράς θεωρούνται ακραίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του θα αφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα ακουμπήσει και την ανοιχτή πληγή στις διμερείς σχέσεις.

Ομιλητής, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας αυτός, θα είναι σήμερα το βράδυ στην Αχρίδα και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος, επενδύοντας στη θετική εικόνα που εκπέμπει στη γειτονική χώρα, χτίζει σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ιβάνοφ.

Οι δύο άντρες διατηρούν επαφές και μάλιστα ο κ. Μπουτάρης τηλεφώνησε στον κ. Ιβάνοφ αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στα Σκόπια και προσφέρθηκε να στείλει η Θεσσαλονίκη ανθρωπιστική βοήθεια, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πνεύμα των μεταξύ τους καλών σχέσεων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, από την πλευρά του, σχεδίαζε να επισκεφθεί το καλοκαίρι τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αποφοίτηση από ιδιωτικό κολέγιο της πόλης είκοσι σπουδαστών από τη χώρα του, πλην όμως το ταξίδι δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω της επισήμου ιδιότητάς του και των γνωστών εμποδίων (ονομασία στα ταξιδιωτικά έγγραφα, κ.ά.) που έπρεπε να υπερπηδηθούν.

Κατόπιν αυτού και με αφορμή το ταξίδι στην Αχρίδα, όπου ο κ. Μπουτάρης θα μιλήσει σε ημερίδα στη «σχολή ηγετών», που έχει φτιάξει ο κ. Ιβάνοφ, ενδέχεται να συναντηθούν νωρίτερα στην πόλη Κρούσεβο από όπου έλκει τη βλάχικη καταγωγή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το οξύτατο πρόβλημα πολιτικής αστάθειας που ταλανίζει τον τελευταίο χρόνο την ΠΓΔΜ, Αθήνα και Σκόπια καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και γίνεται αυτό κυρίως στο επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών με την προώθηση βήμα προς βήμα κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ταξίδια των δύο υπουργών στις πρωτεύουσες και άλλες πρωτοβουλίες όπως η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Αθήνα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών στα Σκόπια, η κινητικότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ.ά. Της ομιλίας του κ. Κοτζιά θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ποπόσκι και θα γίνουν δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή