Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωσε χθες τα επιτόκια δανεισμού, για έκτο συνεχόμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αψηφώντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό επίπεδο, αλλά και την απειλή για υποβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία έχει ανακάμψει πλήρως από το πραξικόπημα του Ιουλίου. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού overnight κατά 25 μονάδες βάσης στο 8,5%, αλλά άφησε αμετάβλητο στο 7,5% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Το πραξικόπημα του Ιουλίου ενίσχυσε την αβεβαιότητα των επενδυτών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, ενώ είχε οδηγήσει σε μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αν και έκτοτε η λίρα έχει σχεδόν καλύψει το χαμένο έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει απευθύνει συστάσεις προς τους κεντρικούς τραπεζίτες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού εδώ και πολλούς μήνες, διότι επιθυμεί την ενίσχυση της οικονομίας μέσω της κατανάλωσης. Νωρίτερα, τον Αύγουστο είχε καλέσει τις εμπορικές τράπεζες να μη χρεώνουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, απειλώντας ότι θα αναλάβει δράση κατά όσων «πάρουν λάθος δρόμο». Την περασμένη Παρασκευή η Fitch είχε αλλάξει σε αρνητικές τις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι πιθανότητες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν το καταναλωτικό μοντέλο της τουρκικής οικονομίας και ότι η κεντρική και οι εμπορικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολιτικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή