Ο Ασαντ αλλάζει στάση απέναντι στους Κούρδους της Συρίας

Ο Ασαντ αλλάζει στάση απέναντι στους Κούρδους της Συρίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή στάσης της συριακής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal», υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς Ασαντ εγκατέλειψε τη σιωπηρή ανοχή του στη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία και αντιμετωπίζει πλέον την αυξανόμενη δύναμη της εθνοτικής μειονότητας ως απειλή. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συριακό καθεστώς περιγράφει πλέον τους Κούρδους με όρους όμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές απλώς ως παρακλάδια του PKK, οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον.

Η αλλαγή στάσης έγινε άμεσα αισθητή και στο έδαφος, καθώς η πόλη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των κουρδικών πολιτοφυλακών της περιοχής. Επίσης, έλαβαν χώρα και κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων στην πόλη, γεγονός σχετικά πρωτόγνωρο, καθώς προηγουμένως οι βομβαρδισμοί της κυβέρνησης εναντίον κουρδικών περιοχών ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Τις αεροεπιδρομές ακολούθησε ανακοίνωση του συριακού στρατού, η οποία έκανε χρήση ρητορικής όμοιας με αυτή της Τουρκίας, περιγράφοντας τις κουρδικές πολιτοφυλακές της αυτόνομης περιοχής ως «το στρατιωτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν», της αποσχιστικής οργάνωσης που η Τουρκία μάχεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια ανέφερε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες «να προστατεύσουν την ενότητα των εδαφών της Συρίας», αναφερόμενη ξεκάθαρα στις κουρδικές φιλοδοξίες περί δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης έρχεται εν μέσω μιας αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, των κύριων συμμάχων του Μπασάρ αλ Ασαντ και ακολούθως, όπως αναφέρουν ηγέτες των Κούρδων της Συρίας, μιας επαναπροσέγγισης της συριακής κυβέρνησης με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος στις μάχες στη Χασάκα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως «το συριακό καθεστώς δείχνει να κατάλαβε πως μια κουρδική αυτόνομη ζώνη συνιστά απειλή για την υπόστασή του», ενώ το Σάββατο απέδειξε ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τη σκληρή στάση της απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, δηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί ότι ο Σύρος πρόεδρος παραμένει ένα πρόσωπο με ισχυρή επιρροή στη Συρία, που πιθανώς να παίξει σημαντικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει το πέρας του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας χρησιμοποίησαν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να διευρύνουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και να ενώσουν δύο ξεχωριστές κουρδικές επαρχίες στη χώρα. Επιπλέον, η δημιουργία της αυτόνομης ζώνης έγινε δυνατή μόνο μετά την οπισθοχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις περιοχές όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο σε προηγούμενη φάση του πολέμου, επιτρέποντας στις κουρδικές στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις να πάρουν την τοπική εξουσία. «Η πολιτική του καθεστώτος προηγουμένως ήταν να αποφεύγει τις συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές, έχοντας ως προτεραιότητά του την αντιμετώπιση των αντάρτικων ομάδων που στηρίζει η Τουρκία», δήλωσε ο Αχμάντ Χίσο Αράζ, Κούρδος εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τονίζοντας ότι η στροφή της συριακής κυβέρνησης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων «αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της αναθέρμανσης των τουρκοσυριακών σχέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή