Φιλιππίδης: Θέλω άλματα στα 5,90 και τα 6,00 μ.

Φιλιππίδης: Θέλω άλματα στα 5,90 και τα 6,00 μ.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία έβδομη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα τόσο δύσκολο και επίπονο αγώνισμα, όπως το επί κοντώ, δε θεωρείται αποτυχία. Για το επίπεδο και τις ικανότητες, όμως, του Κώστα Φιλιππίδη θεωρείται… αποτυχία. Τώρα που έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα, τι δεν πήγε καλά εκείνο το βροχερό βράδυ στο στάδιο «Ολίμπικο Ζοάο Χαβελάντζε»; Τι ρόλο έπαιξε η αλλαγή των κονταριών που έκανε ο πρωταθλητής;

Τον Κώστα Φιλιππίδη, τον βρήκαμε να αμπαλάρει τα κοντάρια του και να ετοιμάζεται για το Ντάιαμοντ Λιγκ που θα διεξαχθεί αύριο στη Λωζάνη. Η διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέρο έχει, γι’ αυτόν, μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και θέλει να κλείσει την αγωνιστική χρονιά και άλματα στο ύψος των ικανοτήτων του.

– Κώστα, τον χειμώνα μας είχες πει ότι απέκτησες νέα κοντάρια, κατασκευασμένα ειδικά για εσένα. Τελικά, όμως, κάτι δεν πήγε καλά με αυτά τα κοντάρια…

«Μαζί με τον προπονητή μου, τον Δημήτρη Κυττέα, αποφασίσαμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή και να αποκτήσουμε καινούρια και εξελιγμένα κοντάρια. Η εξέλιξη, όμως, δεν ήταν όπως θα ήθελα γιατί δεν είχα τον χρόνο να προσαρμοστώ σε κάποια πράγματα. Ξεκινήσαμε τις προπονήσεις με αυτά τα κοντάρια στα μέσα του Μαρτίου. Δεν κατάφερα να βρω ρυθμό και δύο εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στα παλιά. Το κάναμε για να με διευκολύνει».

– Τι δεν πήγε καλά κατά τη διάρκεια του αγώνα και έμεινες σε ένα χαμηλό, για τις δυνατότητές σου, ύψος;

«Ημουν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι προπονήσεις είχαν πάει καλά και ξεκίνησα με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Στους προκριματικούς είχα περάσει αρκετά ψηλότερα από τα 5,70 οπότε ήμουν και από ψυχολογικής πλευράς καλά. Τελικά, όλα πήγαν ανάποδα. Ο καιρός, το θέμα με τους στυλοβάτες και κάποια άλλα απρόοπτα με αποσυντόνισαν και δεν μπόρεσα να λειτουργήσω με τον τρόπο που θα ήθελα. Ηταν η σειρά μου για να αγωνιστώ, έριχνε ψιλόβροχο και περίμενα, περίπου, μισή ώρα να δω εάν θα ανεβεί ο πήχης και εάν θα γίνει ο αγώνας. Το στρώμα είχε γεμίσει νερά και όταν έπεσα επάνω έγινα μούσκεμα και έκανε κρύο. Για να καταλάβει ο κόσμος το στρώμα στέγνωσε από τα… άλματα. Σίγουρα θα ήθελα να πάω καλύτερα αλλά δεν μπόρεσα να βρω ρυθμό. Εβδομος ήμουν και στο Λονδίνο. Ηξερα την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι και ήμουν αισιόδοξος».

Για πολλούς αθλητές του στίβου η αγωνιστική σεζόν δεν ολοκληρώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ιδιαίτερα για τους πρωταθλητές του στίβου. Ακολουθούν αγώνες του Ντάιαμοντ Λιγκ και πολλά μίτινγκ. Ολυμπιονίκες αλλά και αυτοί που δε διακρίθηκαν, μάζεψαν μετάλλια και αναμνήσεις και επέστρεψαν στα προπονητήρια προκειμένου να ετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα. Ο Κώστας Φιλιππίδης αμέσως μετά την αγώνα του επί κοντώ ήρθε στην Ελλάδα και στο Ολυμπιακό Στάδιο για να συνεχίσει τις προπονήσεις. «Δεν υπάρχει πολυτέλεια για ξεκούραση. Γύρισα και από την πρώτη ημέρα προπόνηση. Θα πάρω μέρος στα Ντάιαμοντ Λιγκ που ακολουθούν. Την Πέμπτη (25/8) θα αγωνιστώ στη Λωζάνη, το Σάββατο στο Παρίσι και την 1η Σεπτεμβρίου θα πάρω μέρος στον τελικό, στη Ζυρίχη. Υστερα έχω δύο αγώνες σε Βερολίνο (3/9) και Λιχτενστάιν (8/9) και, εκεί, θα ολοκληρωθεί η σεζόν. Θα συμπληρώσω 30 αγώνες».

– Θα συνεχίσεις με τα παλιά κοντάρια ή θα επιστρέψεις στα καινούρια;

«Θα τελειώσω τη σεζόν με τα παλιά και ύστερα θα συζητήσουμε με τον Δημήτρη για να δούμε τι θα αλλάξουμε στα καινούρια. Θέλω άλματα στα 5,90 και τα 6,00 μ. Ξέρω ότι μπορώ να τα κάνω. Για αυτόν τον λόγο άλλαξα τα κοντάρια. Πάνω από τα 5,70 περνούσα και με τα παλιά».

– Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες, πως θα σχολίαζες την παρουσία της ελληνικής ομάδας στη Βραζιλία;

«Θα ήθελα να πω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν. Κάθε ένα από αυτά σηκώνει τα δικά του… βάρη. Η ομάδα πήγε πολύ καλά και εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια. Και θα υπάρχει καλή συνέχεια εάν έχουμε την υγεία μας και γίνει και ο κατάλληλος σχεδιασμός από τους ιθύνοντες του αθλητισμού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή