Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων στο Ηράκλειο

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων στο Ηράκλειο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Πλήθος αγγείων και αγαλματιδίων, αλλά και πήλινων τμημάτων από σκεύη, τα οποία ανήκουν στη Μινωική Εποχή, βρέθηκαν στην κατοχή δύο Κρητικών, σε περιοχή του Δήμου Μαλεβυζίου Ηρακλείου.

Οι διωκτικές αρχές έφθασαν στην αποκάλυψη της σπείρας των αρχαιοκαπήλων στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης για τον εντοπισμό φυτειών ινδικής κάνναβης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 142 δενδρύλλια κάνναβης, που είχαν ύψος έως 4 μέτρα, τα οποία ήταν κομμένα και επιμελώς κρυμμένα και καλυμμένα μέσα σε λάκκους, δύο συσκευασίες με φρέσκες ρίζες και στελέχη φυτών κάνναβης που είχαν εκριζωθεί πρόσφατα, ένα κυνηγετικό όπλο και άλλα πειστήρια. Επιπλέον, βρέθηκαν τρεις περιφραγμένοι χώροι, μέσα στους οποίους υπήρχε μεγάλος αριθμός λάκκων με τμήματα από ριζικό σύστημα φυτών.

Για την κατοχή των δενδρυλλίων συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 55χρονος και ένας 59χρονος, οι οποίοι σε αγροικία που διατηρούσαν στην περιοχή είχαν καλά κρυμμένα τα αρχαία αντικείμενα. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς.

Η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης σχετίζεται με τη σύλληψη στην ίδια περιοχή, την περασμένη Παρασκευή, δύο ανδρών (58 και 34 χρόνων), οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης. Τότε στην ίδια περιοχή του Δήμου Μαλεβυζίου είχε εντοπιστεί φυτεία κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 77 δενδρύλλια, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη φυτεία είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί οι δύο άνδρες, κάτοικοι της περιοχής. Τα δενδρύλλια είχαν εκριζωθεί και κατασχεθεί.

Εις βάρος και των τεσσάρων συλληφθέντων, από τις δύο επιχειρήσεις της αστυνομίας, σχηματίσθηκε δικογραφία και τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή