Σε δύο φάσεις η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα

Σε δύο φάσεις η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και εφόσον κριθεί σκόπιμο και των Κυκλάδων, με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας, μέσω υποβρύχιων καλωδίων, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την έγκριση του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ.

Η ΡΑΕ ενέκρινε την πρόταση του Διαχειριστή για υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε δύο φάσεις, προκειμένου αφενός να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, (δεδομένου ότι οι τοπικές μονάδες παραγωγής τίθενται σταδιακά σε «απόσυρση» ή καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, για περιβαλλοντικούς λόγους) και αφετέρου να μειωθεί το κόστος. Ετσι, θα προχωρήσει άμεσα η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, μέσω Πελοποννήσου (ισχύος 280 μεγαβάτ), ενώ η δεύτερη διασύνδεση, μέσω Αττικής και ισχύος 700 μεγαβάτ, επισπεύδεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2021 έναντι του 2024 που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται «να προβεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους 2016, στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη μελετών και αδειοδοτήσεων, όπως, ιδίως, την εκπόνηση της μελέτης βυθού».

Η επιλογή της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα σε δύο φάσεις έγινε για οικονομικούς λόγους. Το κόστος για τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο μέσω υποβρυχίου καλωδίου ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος 150 KV υπολογίζεται σε 180-190 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του έργου θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές. Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (το κόστος του ακριβότερου ρεύματος που παράγεται στο νησί και επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών ανά την επικράτεια) θα μειωθεί κατά 50% με τη μικρή διασύνδεση, από τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, στα 200 εκατ. Το κόστος της δεύτερης φάσης, δηλαδή η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος, που είναι πιο ακριβή τεχνολογία, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Η εν λόγω διασύνδεση αναφέρεται σε ισχύ 1.000 μεγαβάτ, τριπλάσια από τα μέσα ετήσια φορτία της Κρήτης, που κυμαίνονται στα 300 μεγαβάτ περίπου, για να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και μεταφοράς στο ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας που θα παράγεται από την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης.

Για τις Κυκλάδες έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο, με αναμενόμενη ολοκλήρωση εντός του 2016. Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου-Νάξου και Νάξου-Μυκόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το 2018, ενώ η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου για ενίσχυση της αξιοπιστίας και ασφάλειας εφοδιασμού. Ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται τη μετατόπιση της τρίτης φάσης για το 2022 αντί του 2018 που είναι το ισχύον χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η ΡΑΕ θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους, καθώς η καθυστέρηση σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρείται το αναγκαίο δυναμικό παραγωγής στα νησιά με το ανάλογο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή