Ο «ήλιος του καλοκαιριού» και άλλα χρωματιστά ντοματίνια

Ο «ήλιος του καλοκαιριού» και άλλα χρωματιστά ντοματίνια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η γλύκα και η νοστιμιά στα ντοματίνια είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους. Οσο πιο μικρούτσικα τόσο πιο αρωματικά, με μεγαλύτερη αναλογία σακχάρων αλλά και με πολύ υψηλή θρεπτική αξία – ειδικά τα μαύρα, τιγρέ ντοματίνια είναι φουλ στο λυκοπένιο, που λέγεται ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν το ντοματάκι είναι μαγειρεμένο.

Η χρωματική πανδαισία που βρίσκουμε στην αγορά είναι χάρμα οφθαλμών, ιδίως αν, χωρίς διακρίσεις, συνδυάσουμε όλα τα χρώματα που κυκλοφορούν σε σαλάτες και πιάτα που χορταίνουν και το μάτι. Διαλέξτε βιολογικά, που είναι πολλαπλάσια τα οφέλη τους, και σκεφτείτε τι ωραίο σνακ που είναι για να μασουλήσουμε στη δουλειά ή στην παραλία. Τώρα τον Αύγουστο είναι η καλύτερη εποχή τους.

Από το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι του Μαραθώνα βρίσκουμε ολόγλυκα μαύρα, τιγρέ ντοματίνια (ποικιλία crispino), κίτρινα τύπου τσέρι (ποικιλία summer sun) και κόκκινα (ποικιλία lobello), ενώ φοβερά είναι και τα μαύρα τιγρέ ντοματάκια από κρητικό σπόρο από τη Δήμητρα Τσακίρη από το Κιβέρι.

Μεγαλύτερη ποικιλία βρίσκουμε στον Νίκο Τσαγκαράκη από το Πάνορμο Ρεθύμνου, ο οποίος φέρνει υπαίθριας καλλιέργειας πεντανόστιμα βελανίδια (ornella) και στρογγυλά κόκκινα, αλλά και κίτρινα, πορτοκαλί και μαύρα, την ίδια μεγάλη ποικιλία που βρίσκουμε και από τον βιοκαλλιεργητή Κώστα Κρεμμύδα από την Κίσσαμο Χανίων.

Τους βρίσκουμε στις βιολογικές αγορές:

Οικ. Αγρ. Διαμάντι: Δευτέρα στο Χαϊδάρι, Τρίτη στον Κορυδαλλό και στο Παλαιό Ψυχικό, Τετάρτη στον Πειραιά, στο Χαλάνδρι και στην Ηλιούπολη, Πέμπτη στον Γέρακα, στο Παλαιό Φάληρο και στην Πετρούπολη, Παρασκευή στον Χολαργό, στην Καισαριανή και στη Νέα Ιωνία, Σάββατο στο Ιλιον, στην Ελευσίνα και στη Βούλα, Κυριακή στο Πόρτο Ράφτη. Επίσης, από το Οικ. Αγρ. Διαμάντι μπορούμε να ψωνίσουμε απευθείας: έναντι Τύμβου Μαραθώνος, Τ/6973-201.411 – επισκέψιμο κάθε Σάββατο και Κυριακή 9 π.μ.-8 μ.μ.

Δ. Τσακίρη: Τρίτη στο Παλαιό Ψυχικό, Τετάρτη στην Ηλιούπολη, Πέμπτη στην Πετρούπολη, Σάββατο στη Βούλα

Του Νίκου Τσαγκαράκη τα βρίσκουμε στις βιολογικές αγορές του Ρεθύμνου και στον Χαλκιαδάκη, και με ιδιωτική ετικέτα στα ΑΒ Βασιλόπουλος και στον Σκλαβενίτη.

Του Κώστα Κρεμμύδα στο biokremmydas.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή