Γκιουλέν, Συριακό, στην ατζέντα Μπάιντεν στην Αγκυρα

Γκιουλέν, Συριακό, στην ατζέντα Μπάιντεν στην Αγκυρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Αγκυρα με βασικό στόχο την αποφόρτιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από τις εντάσεις που συσσωρεύθηκαν ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση (και αντιπολίτευση) ως ο ιθύνων νους του στρατιωτικού κινήματος, όπως και οι εξελίξεις στο Συριακό και το Κουρδικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρου με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα της κυβέρνησης και του λαού της Τουρκίας απέναντι σε αυτό το πρόσωπο», δήλωσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προστατέψουμε κάποιον που βλάπτει έναν σύμμαχό μας», προσέθεσε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ωστόσο ότι «οφείλουμε να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα από το αμερικανικό δίκαιο».

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα επιμείνει, στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στην ανάγκη γρήγορης έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος ζεί από το 1999 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν στην Αγκυρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει καταθέσει τέσσερα αιτήματα έκδοσης του Γκιουλέν, στα υποστηρικτικά έγγραφα των οποίων, ωστόσο, δεν τεκμηριώνεται η συμμετοχή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά παρατίθενται κατηγορίες για περιστατικά που προηγήθηκαν της 15ης Ιουλίου. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ότι η κυβέρνησή του θα παραδώσει σύντομα στις ΗΠΑ φάκελο όπου θα τεκμηριώνεται ο ρόλος του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Κουρδικό. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Κούρδοι μαχητές του κόμματος PYD στη Συρία θα χάσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ αν δεν αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, εγκαταλείποντας την πόλη Μπανμπίτζ, την οποία κατέλαβαν πρόσφατα, εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόσυρση των Κούρδων από τη δυτική όχθη του Ευφράτη αποτελεί διακηρυγμένη «κόκκινη γραμμή» για την τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί τη δημιουργία κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της γειτονικής της χώρας.

Η «απολογία»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση για την απόπειρα πραξικοπήματος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν ποτέ την «προδοτική» συμπεριφορά μερίδας αξιωματικών εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας. Προσέθεσε, δε, ότι αισθάνεται «ένοχος» που δεν επισκέφθηκε την Τουρκία νωρίτερα, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το τουρκικό Κοινοβούλιο, που βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές τη δραματική νύχτα της 15ης Ιουλίου και ξεναγήθηκε στο κτήριο από τον πρόεδρο του σώματος, Ισμαήλ Καχραμάν. Αργότερα, χθες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή