Η Ιταλία μετράει πληγές από τον φονικό σεισμό

Η Ιταλία μετράει πληγές από τον φονικό σεισμό

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν τα ξημερώματα την περιοχή της Ούμπρια στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 247 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι. Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος που δεν ξεπερνούσε τα δέκα χιλιόμετρα έπληξε την περιοχή στις 3.36 (τοπική ώρα), περίπου δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νόρτσια και ακολούθησαν ακόμα μία ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι ασθενέστεροι μετασεισμοί. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο πρώτος σεισμός ήταν συγκρίσιμος με αυτόν που έπληξε το 2009 το Αμπρούτζο, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 300 ανθρώπους, γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες στις πόλεις της Ούμπρια, του Λάτσιο και του Μάρκε, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Μπολόνια αλλά και τη Νάπολη. Οι περισσότερες υλικές ζημιές, ωστόσο, φαίνεται ότι καταγράφονται στις πόλεις Ακουμόλι, Αματρίτσε, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, τόνισε ότι «η μισή πόλη έπαψε να υπάρχει», προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια, προκειμένου να απεγκλωβίσουν αυτούς που έχουν χαθεί μέσα στα χαλάσματα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, η Αματρίτσε έχει ουσιαστικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των φθορών στο οδικό δίκτυο αλλά και τη κατάρρευση μιας γέφυρας. Μεταξύ των αγνοουμένων της πόλης περιλαμβάνονται δύο Αφγανοί πρόσφυγες, τρεις καλόγριες και τέσσερις ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε πανδοχείο της περιοχής. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης δεν τραυματίστηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι επρόκειτο να επισκεφθεί χθες το απόγευμα τις σεισμόπληκτες περιοχές, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους άνδρες των σωστικών συνεργειών. Το CNN μετέδωσε εικόνες βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετακινηθούν τα βαριά χαλάσματα για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία.

«Χρειαζόμαστε σιδεροπρίονα, ψαλίδες για να κόψουμε τις μεταλλικές βέργες και γρύλους για να καταφέρουμε να σηκώσουμε τα τσιμεντένια δοκάρια», έλεγε ο Αντρέα Τζεντίλι, μέλος σωστικού συνεργείου. Σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δυσχερής καθώς γίνεται μόνο από δύσβατους ορεινούς δρόμους.

Την ίδια στιγμή, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για αίμα, ενώ ο δήμαρχος της Λ’Ακουίλα, όπου βρισκόταν το επίκεντρο του σεισμού του 2009, δήλωσε ότι 250 πρόχειροι οικίσκοι που κατασκευάστηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες εκείνου του σεισμού είναι στη διάθεση των σεισμόπληκτων που έχασαν τα σπίτια τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε το καθημερινό του πρόγραμμα και τη μεγάλη ακρόαση και προσευχήθηκε για τα θύματα του σεισμού. Κρατώντας το ροζάριο στο ένα του χέρι, ο Ποντίφικας, μιλώντας στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι σοκαρίστηκε από την καταστροφή και ότι ήθελε να εκφράσει τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σημαντικές ζημιές από τη σεισμική δόνηση καταγράφηκαν και στα παράλια της Τυρρηνικής θάλασσας. Ενας αυτόπτης μάρτυρας στη Σπερλόνγκα, ένα δημοφιλές θέρετρο στο Λάτσιο, δήλωσε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης παρουσιάζει σημαντικές ζημιές, ενώ πολλά κτίρια κατέρρευσαν καταπλακώνοντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λέκκας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί

«Είμαι κατηγορηματικός. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σεισμοτεκτονικά συστήματα», εξηγεί. «Παρότι είμαστε γειτονικές χώρες, η ένωση των τόξων γίνεται μέσα από την Αδριατική, οπότε η σεισμική "απόσταση" είναι μεγαλύτερη από τη γεωγραφική». Πάντως, όπως συμβαίνει συνήθως έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό στον πλανήτη, έτσι και αυτή τη φορά δεν έλειψαν εκείνοι που επικοινώνησαν (εκ των υστέρων) με τον ΟΑΣΠ ισχυριζόμενοι ότι… προέβλεψαν τον σεισμό στην Ιταλία. «Πάντα εκ των υστέρων», σημειώνει ο κ. Λέκκας. «Συχνά βέβαια μας “προειδοποιούν” και για τον επόμενο, μόνο που οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται ποτέ». Ο κ. Λέκκας, που μεταβαίνει αύριο στην πληγείσα περιοχή για αυτοψία, εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. «Ενδεχομένως και με μεγάλους μετασεισμούς, κάτι που υποδεικνύεται από το σεισμικό ιστορικό της περιοχής», εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή