Πυρ ομαδόν κατά Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Πυρ ομαδόν κατά Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση χθες για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ με non paper προσπάθησε να υπερασπισθεί τη διαδικασία που έχει προκρίνει και την ορθότητα των επιλογών ως προς αυτή, ως προς των αριθμό των συχνοτήτων, ακόμη και έναντι των επικρίσεων για την προοπτική μεγάλος αριθμός εργαζομένων να οδηγηθεί στην ανεργία, εξαιτίας της συρρίκνωσης του τηλεοπτικού τοπίου.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έθεσε εμφατικά χθες τα ερωτήματα γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ και γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μια παρωδία διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακυρώσει τον νόμο Παππά», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μιλώντας για «ανεκδιήγητη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών» και σε «τριτοκοσμικές συνθήκες απομόνωσης και επιτήρησης» για τους υποψήφιους πλειοδότες. «Είναι προφανές ότι η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, ο ευτελισμός της νομιμότητας των διαδικασιών και η παραβίαση βασικών συνταγματικών διατάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο παράδοσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στους νέους “εργολάβους” της ενημέρωσης α λα ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση άλλη μία φορά παίζει με τους θεσμούς και θα χάσει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», επεσήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Θέμα διαφάνειας της διαδικασίας αλλά και αναφορικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις έθεσε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. «Είναι αναγκαία η επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε με σκληρούς κανόνες διαφάνειας να δείξει το κάθε κανάλι αν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το 2016 να γίνεται συζήτηση για τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και παράλληλα να μένουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι των καναλιών που θα κλείσουν είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί τι πάει να κάνει», δήλωσε σχετικά.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισαν χθες κροκοδείλια τα δάκρυα για τους εργαζομένους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις σταθμοί που θα λάβουν άδεια δεν θα περιορισθούν στον μίνιμουμ αριθμό των 400 εργαζομένων που προβλέπει ο διαγωνισμός για καθέναν από αυτούς, αλλά θα προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις, προσεγγίζοντας τον σημερινό αριθμό των 2.600 εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε ότι «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έσπευσε χθες να διευκρινίσει (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες, θέλοντας προφανώς να βάλει φρένο στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πιθανή δημοπράτηση και πέμπτης άδειας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν κληθεί να λάβουν μέρος σε προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης.

Πέντε ερωτήματα από τον ΣΚΑΪ προς την κυβέρνηση

Μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη δημοπράτηση των αδειών, ο ΣΚΑΪ κατέθεσε ένσταση προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Eνημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, θέτοντας σειρά ερωτημάτων και ζητώντας απαντήσεις επί αυτών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο ΣΚΑΪ αργά το βράδυ της Τρίτης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

• Γιατί η ενημέρωση επί της διαδικασίας είναι μόλις 2 ημερών και μόλις 5 μέρες πριν από τον διαγωνισμό;

• Θα μπορούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να επικοινωνούν μεταξύ τους, αντίθετα προς τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη;

• Θα δοθούν οι προδιαγραφές της διεθνούς πιστοποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος;

• Θα παραστούν πραγματογνώμονες διεθνούς κύρους για τη διασφάλιση της ασφάλειας και του αδιάβλητου, λογισμικού, κτιρίου, επικοινωνιών;

• Θα δοθούν εγγράφως από σήμερα από την επιτροπή όλες οι τελικές οδηγίες για να μη δημιουργούνται ασάφειες από προφορικές οδηγίες και επεξηγήσεις;

Στο non paper που δόθηκε από την κυβέρνηση μερικώς σε σχέση με τα ερωτήματα αυτά αναφέρεται ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προβλέψεις για να αποκλεισθεί η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα χαρακτηρίζεται «απολύτως αξιόπιστο», χωρίς να γίνεται αναφορά σε διαδικασίες πιστοποίησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή