Η Γερμανία εξέδωσε σχέδιο πολιτικής άμυνας για συνθήκες εθνικής κρίσης

Η Γερμανία εξέδωσε σχέδιο πολιτικής άμυνας για συνθήκες εθνικής κρίσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέο «Σχέδιο Πολιτικής Αμυνας» αποφάσισε χθες το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, αποδεχόμενο 70σέλιδο κείμενο με τις συνιστώμενες κινήσεις των πολιτών σε συνθήκες εθνικής κρίσης, όπως μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα και χημικό πόλεμο.

Η αποδοχή του κειμένου αποτελεί την πρώτη αναθεώρηση που αφορά ζητήματα πολιτικής άμυνας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπ. Εσωτερικών, δεν είναι συνδεδεμένο με κάποια άμεση απειλή. Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει στους πολίτες να προμηθευθούν νερό για πέντε ημέρες και τροφή για δέκα, σε περίπτωση που ξεσπάσει εθνική κρίση, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας συστημάτων συναγερμού για τη μαζική ειδοποίηση των πολιτών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας τον Σεπτέμβριο, καθώς και στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και του Πανεπιστήμιου Χούμπολτ, στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο δείχνει να έχει σχηματίσει σταθερή εκλογική βάση. Η έρευνα έδειξε ότι 5% των Γερμανών που έχουν υπάρξει οπαδοί πολιτικού κόμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουν θετικά το κόμμα AfD, ποσοστό που αποτελεί το όριο εισόδου στα τοπικά κοινοβούλια και την Μπούντεσταγκ. Επίσης, σχημάτισε την εικόνα των τυπικών υποστηρικτών του, οι οποίοι εμφανίζονται να είναι κυρίως άνεργοι άνδρες κάτω των 30 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κάτοικοι του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Πράγματι, η AfD εμφανίζεται ισχυρότερη στην Ανατολική Γερμανία, με τρανότερο παράδειγμα το ποσοστό της τάξεως του 24% που έλαβε στις τοπικές εκλογές στη Σαξονία-Ανχαλτ. Η ισχυρή της θέση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική αδυναμία των ανατολικών κρατιδίων της χώρας, τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έχουν πολύ μικρή προοπτική να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την υπόλοιπη Γερμανία μέχρι το 2030.

Ως κύριους λόγους της οικονομικής αυτής υπανάπτυξης η έρευνα ανέδειξε την επί δεκαετίες μετανάστευση των νέων, η οποία αύξησε το ήδη υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα και μείωσε τη δυνατότητα εμφάνισης παραγωγικών και καινοτόμων ιδεών, καθώς και την απουσία μεγάλων εταιρειών και την ύπαρξη μόνο μικρών, χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες επέκτασης. Τέλος, βάσει της έρευνας, μόνο τα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου αναμένεται να αποτελέσουν εξαιρέσεις και να πλησιάσουν το επίπεδο ανάπτυξης της υπόλοιπης χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή