Ανοδο έως 98% των τραπεζικών μετοχών «βλέπει» η Morgan Stanley

Ανοδο έως 98% των τραπεζικών μετοχών «βλέπει» η Morgan Stanley

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση εικόνας στο μέτωπο της ρευστότητας, κέρδη από τις τραπεζικές εργασίες αλλά και αύξηση προβλέψεων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αναμένει για το δεύτερο τρίμηνο η Morgan Stanley για τις εγχώριες τράπεζες. Παράλληλα, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνει λόγω της αβεβαιότητας, εκτιμά ότι οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών εμφανίζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου μέχρι και 98%.

Αναλυτικότερα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση καταθέσεων κατά 1%, καθώς και επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης χορηγήσεων στο -1% κατά μέσον όρο. Αναμένει περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από τη χρηματοδότηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), ο οποίος βαρύνεται με υψηλότερο κόστος, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε βελτίωση των εσόδων από τόκους. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες, αναμένει στασιμότητα λόγω της γενικότερης αδύναμης κατάστασης στην τραπεζική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι συστημικές τράπεζες θα εγγράψουν έκτακτα έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ από την πώληση των συμμετοχών τους στη Visa, ενώ επιπλέον κέρδη 5-10 εκατ. ευρώ αναμένεται να λογιστικοποιήσουν από την πώληση ομολόγων EFSF στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο είναι πιθανό οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση προβλέψεων για ορισμένα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα. Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 2,01 ευρώ για την Alpha Bank (έναντι 1,62 ευρώ που έκλεισε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών), στο 0,79 ευρώ για τη Eurobank (έναντι 0,45 ευρώ σήμερα), στο 0,29 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (0,19 ευρώ) και στο 0,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (0,133 ευρώ). Ωστόσο, διατηρεί τη σύσταση equalweight και για τις τέσσερις τράπεζες καθώς όπως επισημαίνει η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μακροοικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Ειδικότερα, για τις επιμέρους τράπεζες η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, λόγω αύξησης προβλέψεων. Οπως εκτιμά, οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 42% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι καταθέσεις θα ενισχυθούν κατά 1%. Για τη Eurobank προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 61% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των προβλέψεων για την αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30%. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερές. Για την Εθνική προβλέπει μηδενικά κέρδη ή ακόμα και οριακές ζημίες. Αναλυτικότερα, εκτιμά βελτίωση 1% στα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και ζημίες από συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των καταθέσεων εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει αύξηση κατά 0,8% Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει να παρουσιάσει κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ με ισχυρή βελτίωση των λειτουργικών κερδών πριν από προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις αναμένει αύξηση κατά 1% σε τριμηνιαία βάση.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ την επόμενη ημέρα, 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή