Διάσωση της πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos χωρίς «κούρεμα»

Διάσωση της πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos χωρίς «κούρεμα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία επί της αρχής για τη διάσωση της πορτογαλικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos, της μεγαλύτερης της χώρας βάσει ενεργητικού, κατέληξαν χθες Λισσαβώνα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ευχάριστο νέο για τους Πορτογάλους είναι ότι αποφεύχθηκε το λεγόμενο bail-in, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειρότερη περίπτωση και σε «κούρεμα» καταθέσεων. Το δυσάρεστο νέο είναι ότι το κράτος θα συνεισφέρει, με διάφορους τρόπους, κεφάλαια συνολικού ύψους 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα τα πάρει πίσω κάποια στιγμή.

Το γεγονός ότι η ενίσχυση της Caixa Geral de Depositos (CGD) δεν θεωρείται από την Κομισιόν κρατική ενίσχυση είναι επίσης σημαντικό διότι σημαίνει πως τα κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που θα συνεισφέρει η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα προστεθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος της χώρας και –συνεπώς– η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Πέρα από τα 2,7 δισ. ευρώ η πορτογαλική κυβέρνηση θα μετατρέψει ομόλογα της CGD ύψους 960 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της σε μετοχές της τράπεζας, ενώ η κρατική εταιρεία συμμετοχών ParCaixa θα μεταφέρει μετοχές αξίας 500 εκατ. ευρώ στην CGD. Η ίδια η τράπεζα θα αντλήσει ένα δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου.

Η διάσωση της CGD δεν θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση διότι θα γίνει «με βάση τις συνθήκες της αγοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών. Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ «συμφώνησε επί της αρχής με τις πορτογαλικές αρχές για το πώς θα επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση της CGD με όρους αγοράς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της πορτογαλικής κυβέρνησης το κράτος θα έχει υψηλή απόδοση από την επένδυσή του, την οποία θα αποδεχόταν και ένας ιδιώτης επενδυτής.

Το ενεργητικό της Caixa Geral de Depositos ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Απασχολεί περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους και διαθέτει περισσότερα από 700 υποκαταστήματα στην Πορτογαλία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχει η CGD υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 1,65 δισ. ευρώ τελευταία φορά το 2012 μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo). Αλλες πορτογαλικές τράπεζες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια μέσω μετατρέψιμων ομολόγων το 2012 έχουν έκτοτε αποπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα δάνεια που είχαν πάρει από την κυβέρνηση. Επικριτές της CGD υποστηρίζουν ότι η τράπεζα λειτουργούσε επί έτη ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων των πορτογαλικών κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή