Επιμένει το υπ. Εργασίας για νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Επιμένει το υπ. Εργασίας για νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη αύξησης των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, υπό το βάρος μάλιστα των προωθούμενων αλλαγών στο ύψος και στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών εκατομμυρίων αυτοαπασχολουμένων (ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων) δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που δηλώνει αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές το ενδεχόμενο μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε χθες, ότι «για τα ταμεία, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει». Η τοποθέτηση έρχεται μια μέρα μετά την εκ διαμέτρου αντίθετη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς ρύθμιση 100 δόσεων» που έβαλε φρένο στα σενάρια για νέο ευνοϊκό καθεστώς διακανονισμού, παρότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ και οι οφειλές προς τα ταμεία, κατά το β΄ τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 16,6 δισ. ευρώ (στοιχεία του ΚΕΑΟ).

Στο υπουργείο Εργασίας είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι ειδικά για τα Ταμεία, εκτός από την ανάγκη αύξησης των εσόδων υπάρχει και μια σειρά γεγονότων, που καθιστά αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων πτυχών του θέματος.

Για παράδειγμα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις που θέτουν εκτός «Νόμου Κατσέλη» οφειλέτες που παράλληλα με τα χρέη προς ιδιώτες έχουν και χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα στερούσε από τον ασφαλισμένο τη δυνατότητα συνταξιοδότησης. Παράλληλα, υπάρχει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που παρέχει ασφαλιστική ενημερότητα σε ΟΤΑ που έχουν οφειλές προς Ταμεία και συμμετέχουν σε επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ δράσεις με κοινωνικό όφελος. Με τον τρόπο αυτό, πολλοί δήμοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να λάβουν τη χρηματοδότηση και να ολοκληρώσουν το έργο, να πληρώσουν εργαζομένους αλλά και τις τρέχουσες εισφορές προς τα Ταμεία. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις οφειλετών που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης με υπαιτιότητα του ασφαλιστικού οργανισμού και όχι των ίδιων. Για τις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δ. Τσακίρης με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου δίνει τη δυνατότητα επανένταξής τους στη ρύθμιση. Για την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται σωρευτικά υπόψη η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή της δόσης και η αιτία που η πληρωμή δεν έγινε και η οποία συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού.

Εντός των ημερών, ο κ. Κατρούγκαλος θα καλέσει στο υπουργείο τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων, κυρίως τους μικρομεσαίους προκειμένου να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης νέας ρύθμισης, ενώ ζητούν συνεχώς αυστηρότερες διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή