Φθηνότερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στις ξένες αγορές

Φθηνότερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στις ξένες αγορές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 4,2% έχει υποχωρήσει ο μέσος όρος του επιτοκίου δανεισμού των εισηγμένων που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συγκριτικά με το 5,94% που ήταν αντίστοιχα ο μέσος όρος δανεισμού ακριβώς 2 μήνες νωρίτερα (23 Ιουνίου) όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα στην Αγγλία για το Brexit.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, αποδίδεται σύμφωνα με τους αναλυτές στη θετική επίδραση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όπου εγκρίθηκε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κατεβλήθη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, με τους διεθνείς επενδυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος Grexit τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες εισηγμένες (εάν εξαιρέσουμε τη ΔΕΗ) δεν ενσωματώνουν το εγχώριο επενδυτικό ρίσκο για να δανείζονται ακριβότερα, αφού αναπτύσσονται στο εξωτερικό και ξεπέρασαν ταυτόχρονα με επάρκεια τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital control) που ισχύουν στη χώρα μας για 14ο συνεχόμενο μήνα.

Το επιτόκιο δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων μετά τον Μάιο έχει αρχίσει να κλείνει την ψαλίδα με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της απόδοσης του ΟΤΕ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 2,65%, όταν είχε βρεθεί στο 4% πριν από δύο μήνες.

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων εμφανίσθηκαν από την ομαλοποίηση στην καμπύλη των αποδόσεων για τις κρατικές εκδόσεις χρέους, όπου για πρώτη φορά οι αποδόσεις του 2ετούς (σήμερα είναι ετήσιο καθώς λήγει 17/7/2017) και 3ετούς ομολόγου βρέθηκαν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τα οφέλη από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μεταφέρθηκαν και στα διεθνή εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων που είδαν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να διολισθαίνουν, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, κανείς δεν ενθουσιάζεται και όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να επικρατήσει μια ήρεμη πολιτική περίοδο. Εκτός από τον ΟΤΕ που δανείζεται με ευρωπαϊκό επιτόκιο και οι εκδόσεις του Τιτάνα και της Motor Oil δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια που διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 2,50% και 2,85%.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Να διευκρινίσουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγορών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις με εξωτερικά κεφάλαια. Μια εξωστρεφής εταιρεία, όπως είναι όσες παρουσιάζουμε σήμερα, έχει ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξής της, του εξοπλισμού της, συγκεκριμένων έργων και υποδομών, δημιουργίας ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή