Το Brexit ανέδειξε το Βερολίνο

Το Brexit ανέδειξε το Βερολίνο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τάση φαίνεται ότι δημιουργείται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ως μία από τις πολύπλευρες επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει κίνητρο σε πολλά στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναζητήσουν εργασία στις δυναμικές νεοφυείς εταιρείες του Βερολίνου που ειδικεύονται στην τεχνολογία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αλλωστε η γερμανική πρωτεύουσα επιδιώκει αποφασιστικά να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογικών εταιρειών εν γένει και ειδικά νεοφυών εταιρειών (startups), οι οποίες έχουν δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό, στον επενδυτικό και στον ασφαλιστικό κλάδο. Ηδη στο Βερολίνο φιλοξενούνται σχεδόν 70 τέτοιες startups, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από εκείνες στη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται παραδοσιακά οικονομικό κέντρο της Γερμανίας. Oι εργοδότες λένε πως είναι ευκολότερο να προσελκύσουν τραπεζικά στελέχη στο Βερολίνο, παρά να πείσουν ανθρώπους από τεχνολογικές εταιρείες να μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη.

Στο Βερολίνο η στέγη είναι προσιτή, οι αποστάσεις μικρότερες και τα αγγλικά ομιλούνται παντού. «Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε περισσότερες από 50 αιτήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη που εργάζονται στο Λονδίνο», επισημαίνει ο Ραμίν Νιρούμαντ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας FinLeap. Σχεδόν το 70% των αιτούντων έχουν θητεία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η FinLeap, προσθέτοντας ότι έχει καλέσει 20 άτομα για συνέντευξη μέχρι στιγμής και έχει προσφέρει σε πέντε από αυτά θέσεις εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια η FinLeap έχει δημιουργήσει εννέα νεοφυείς εταιρείες στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία, μεταξύ των οποίων την Clark, η οποία διαπραγματεύεται στην ασφαλιστική αγορά, και τη Savedo, η οποία λειτουργεί ως αγορά επενδυτικών προϊόντων. Είναι δε η FinLeap τόσο ελκυστική ως χώρος εργασίας, ώστε να δέχεται σε μηνιαία βάση περίπου 800 βιογραφικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο διαθέτει σχεδόν 13.000 εργαζομένους στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, σχεδόν το ένα πέμπτο όσων απασχολούνται στη Βρετανία. Σύμφωνα με την Ernst & Young, στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στη Βρετανία εργάζονται αυτήν τη στιγμή σχεδόν 61.000 άτομα. Οσον αφορά το Βερολίνο, και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, μία στις οκτώ νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην ψηφιακή οικονομία.

Η Κορνέλια Ιζερ, πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη γερμανική πρωτεύουσα, συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία που διεξάγεται στο Λονδίνο για να αναδειχθεί το Βερολίνο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε κόμβο φιλοξενίας νεοφυών εταιρειών.

Η Βρετανία στις 23 Ιουνίου αποφάσισε να θέσει τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και η απόφαση αυτή, όπως παρατηρούν έγκριτοι οικονομολόγοι, ενδεχομένως να κάνει την οικονομία της να ολισθήσει σε ύφεση. Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής ο άμεσος αντίκτυπος τουλάχιστον σε επίπεδο καταναλωτικών δαπανών είναι πολύ ηπιότερος απ’ ό,τι αναμενόταν. Κατά τον Τόμπι Τρίεμπελ, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Spotcap, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας χορήγησης πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός όσων ζητούν δουλειά από τη Βρετανία στο Βερολίνο έχει διπλασιαστεί σχεδόν στο 20% την περίοδο μετά το δημοψήφισμα. Πολλοί από αυτούς που στέλνουν αιτήσεις προέρχονται από τις τράπεζες και τους επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου. Αρκετοί είναι νεαρής ηλικίας με μόλις ένα ή και δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία εκεί, ενώ δεν λείπουν και βιογραφικά τα οποία φθάνουν στον Τόμπι Τρίεμπελ και αποστέλλονται από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη. Πάντως δεν είναι σαφές αν οι αιτήσεις προέρχονται από Βρετανούς ή από άλλους Ευρωπαίους που εργάζονται στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή