Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι πολαρόιντ του Ταρκόφσκι

Eνας κόσμος που αποσύρεται, ένας κόσμος που ίσως και να μην υπήρξε ποτέ παρά μόνο μέσα από τα μάτια του Αντρέι Ταρκόφσκι. Είναι ο κόσμος που εμμονικά αποτύπωσε σε μια διάσημη σειρά φωτογραφιών πολαρόιντ, που τώρα προορίζονται για δημοπράτηση. Είναι 257 φωτογραφίες που θα κατανεμηθούν σε 29 λαχνούς από τον οίκο Bonahms. Οπως γράφει ο «Γκάρντιαν», η δημοπρασία των πολαρόιντ στις 6 Οκτωβρίου μπορεί να φτάσει τις 500.000 λίρες και το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί στη διάρκεια της έκθεσης που θα προηγηθεί από τις 2 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του οίκου Bonahms. Οι φωτογραφίες, που ελπίζεται ότι θα αγοραστούν ως σύνολο από κάποιο Μουσείο ή Κινηματογραφικό Ινστιτούτο, τραβήχτηκαν το 1983 στη Ρωσία και στην Ιταλία. Θεωρούνται απεικόνιση του στοχασμού του Ταρκόφσκι πάνω στον χρόνο. «Ηταν ένα πολύ προσωπικό κομμάτι της ζωής του», λέει η Ντάρια Τσερνένκο του οίκου Bonahms.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το «ντεμπούτο» της Νάταλι Πόρτμαν

Για πρώτη φορά σκηνοθέτις, η Νάταλι Πόρτμαν εξηγεί το πώς και το γιατί στη σειρά των ζωντανών συνεντεύξεων Build της AOL. Η ταινία της «A Tale of Love and Darkness» προβλήθηκε πέρυσι στις Κάννες, αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε στις αίθουσες των ΗΠΑ. Η Νάταλι Πόρτμαν έκανε η ίδια και το σενάριο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ισραηλινού συγγραφέα Αμος Οζ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η ζωή στην DDR

Eνας επισκέπτης περιεργάζεται τα ρούχα σε μια ντουλάπα, μέρος της έκθεσης «Η καθημερινή ζωή σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας», που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR Museum) στο Βερολίνο. Υπάρχει μεγάλη περιέργεια για την κομμουνιστική περίοδο της Ευρώπης, που διοχετεύεται σε σειρά εκθέσεων στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

ΚΙΕΒΟ

Αποκαθήλωση

Εργάτης αποκαθηλώνει μια γλυπτική φρίζα στο ύφος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στο Κίεβο. Είναι το Κέντρο Τεχνών της Ουκρανίας, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Μουσείο Λένιν. Η Ουκρανία γιορτάζει 25 χρόνια ανεξαρτησίας και οι αρχές εφαρμόζουν τον νόμο καθαίρεσης των κομμουνιστικών συμβόλων. Στην ίδια θέση θα τοποθετηθεί μία επιζωγραφισμένη σημαία της χώρας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τριστάνος και Ιζόλδη

Η νέα παραγωγή της όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» θα κάνει πρεμιέρα στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης στις 26 Σεπτεμβρίου ανοίγοντας τη σεζόν. Θα είναι ένα ραντεβού για όλους τους βαγκνερικούς, με τη Νina Stemme (φωτ.) ως Ιζόλδη και τον Stuart Skelton ως Τριστάνο. Διευθυντής ορχήστρας θα είναι ο Σερ Σάιμον Ρατλ, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη MET. Είναι μια παραγωγή του Mariusz Trelinski σε σύμπραξη με το Festival Hall Baden-Baden, την Εθνική Οπερα της Πολωνίας και το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Κίνας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η εμπειρία του παγόβουνου

Οι επισκέπτες στην έκθεση «Παγόβουνα» στο National Building Museum της Ουάσιγκτον απολαμβάνουν την παραμονή τους βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Περίπου 30 παγόβουνα σχηματίζουν έναν αυτόνομο κόσμο που το κοινό τον αντιλαμβάνεται «υποβρυχίως» από την αθέατη πλευρά του βυθού, όπου εμφανίζονται οι απολήξεις των πάγων. Οι ειδικοί αναφέρονται σε λειμώνες πάγων, που ευδοκιμούν σε απέραντη σιωπή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει ή έχουν σκεφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή