ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

«Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» οι επιδιώξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν - Κλού.

Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

«Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

«Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

Σχετικά με την διεθνή κατάσταση που καλείται να παίξει η Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Συρία, λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την πολιτική μετάβαση στην ειρήνη, συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη Συρία, η κατάσταση στο Χαλέπι είναι καταστροφική» τόνισε. Αναφέρθηκε στη χρήση χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από το ΙΣΙΣ. Επίσης τόνισε, την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ευθύνη της Ρωσίας» η οποία «θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα πρέπει να υποστηρίζει τους συγκρουόμενους».

Σχετικά με την Τουρκία ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι κατανοεί την παρέμβασή της στο συριακό έδαφος, αλλά τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. O Φρανσουά Ολάντ κατέληξε λέγοντας: «Με την άνοδο του λαϊκισμού, το διακύβευμα είναι η αρμονική συνύπαρξη. Προϋποθέτει την υπάρξει κανόνων και τον σεβασμό αυτών των κανόνων. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις προκλήσεις και τον στιγματισμό των συνανθρώπων μας».

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του αλλά και όλη της Ευρώπης προς τον ιταλικό λαό και τον Ματέο Ρέντσι.

«Θέλω να του πω, ότι εφ' όσον ζητήσει βοήθεια η Ιταλία, όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα τεθούν στη διάθεσή τους για να σωθούν περαιτέρω ζωές».

«Μίλησα με τον Ματέο Ρέντσι χθες το βράδυ. Πάνω από 240 είναι οι νεκροί, πολλοί τραυματίες και σίγουρα κάποιοι αγνοούμενοι ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να μιλήσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας για την Ευρώπη και για τις απειλές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως η Ευρώπη, είναι και ευάλωτο. Υπάρχουν σήμερα γεγονότα που μπορούν να έχουν συνέπειες και να καταστρέψουν τη βάση αυτών που θεωρούμε αυτονόητα».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, καθώς και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα».

«Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Ολάντ.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ