Ανθρακωρύχοι δολοφόνησαν υπουργό στη Βολιβία

Ανθρακωρύχοι δολοφόνησαν υπουργό στη Βολιβία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑ ΠΑΖ. Μέχρι θανάτου ξυλοκόπησαν απεργοί ανθρακωρύχοι τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Βολιβίας, αφού τον απήγαγαν από μπλόκο σε αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Παντούρο στα υψίπεδα της χώρας.

«Ολα δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός μας Ροδόλφο Ιγιάνες έπεσε θύμα άνανδρης και βίαιης δολοφονίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Ρομέρο.

Ο Ιγιάνες, που είχε αναλάβει τον υπουργικό θώκο στις αρχές Μαρτίου, μετέβη σε μπλόκο των απεργών στον αυτοκινητόδρομο, σε μία προσπάθεια να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση των βίαιων διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

«Δέχθηκε επίθεση, βασανίσθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας Ρέιμι Φερέιρα.

Μιλώντας νωρίτερα μέσω τηλεφώνου σε δημοσιογράφους, ο Ιγιάνες είχε πει: «Είμαι καλά στην υγεία μου και υπό την προστασία δικών μου ανθρώπων και έτσι δεν κινδυνεύω».

Λίγο αργότερα, όμως, δημοσιογράφοι μετέδιδαν την είδηση ότι ο 56χρονος πρώην δικηγόρος είχε δολοφονηθεί.

«Είδαμε το άψυχο σώμα του αναπληρωτή υπουργού Ιγιάνες», είπε ο Μόιζις Φλόρες, διευθυντής τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομία κατά τη διάρκεια βίαιης διαδήλωσης, έξω από την πόλη Κοτσαμπάμπα, όπου δύο αστυνομικοί συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι από απεργούς ανθρακωρύχους. Οι ανθρακωρύχοι ζητούν τη διεύρυνση των αδειών εξόρυξης, καθώς και το δικαίωμα να απασχολούνται σε ιδιωτικά ορυχεία, αλλά και όσα ανήκουν σε ξένες εταιρείες.

Στις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ο πρόεδρος Εβο Μοράλες εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Ιγιάνες.

«Οι δράστες της δολοφονίας του αναπληρωτή υπουργού έχουν ταυτοποιηθεί. Η πράξη αυτή δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη και οι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός Αμυνας Φερέιρα.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Εξόρυξης, πάλαι ποτέ σύμμαχος του αριστερού προέδρου Μοράλες, έχει προκηρύξει απεργία διαρκείας, ύστερα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την ψήφιση νέου νόμου για τα ορυχεία. Εκτός από τα αιτήματα για άρση των περιορισμών στην απασχόληση και την ιδιωτική εξόρυξη, οι απεργοί ζητούν χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων εξόρυξης, καθώς και την ενίσχυση της συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης. Η μεγάλη πλειονότητα ανθρακωρύχων της Βολιβίας εργάζεται σε συνεταιρισμούς, εξασφαλίζοντας μικρές απολαβές, ενώ οι ξένες εταιρείες εξόρυξης είναι ελάχιστες στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή