Πύρινος εφιάλτης στη Χίο, μέτωπα σε όλη τη χώρα

Πύρινος εφιάλτης στη Χίο, μέτωπα σε όλη τη χώρα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας δοκίμασαν χθες τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην κρισιμότερη κατάσταση μέχρι χθες το βράδυ ήταν η Χίος, η οποία, ένα μήνα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τα μαστιχόδεντρα, αντιμετώπισε μία πυρκαγιά σε δύο μέτωπα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το ένα, μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και το άλλο στη δασική έκταση Αψηλές. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η φωτιά ήταν σε ύφεση. Νωρίτερα, όμως, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής με 40 άνδρες του Σώματος, 28 οχήματα και 67 εθελοντές, ενώ συνέδραμαν δημοτικά βυτιοφόρα με τους οδηγούς τους και εκσκαφικά μηχανήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και ισχυρές εναέριες δυνάμεις, με πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, με άγνωστη την έκβασή της λόγω των ισχυρών ανέμων», δήλωσε στην «Κ» η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου, συμπληρώνοντας ότι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στο νησί, όπου μέσα σε ένα μήνα δύο μεγάλες φωτιές κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου πρώτα στο νότιο και χθες στο βόρειο τμήμα του νησιού. «Στόχος μας ήταν να μην πληγούν κατοικημένες περιοχές, αλλά οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τη φωτιά κάθε φορά που τη θέταμε υπό έλεγχο».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Σιδηρούντα τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα από τη φωτιά που εισήλθε στο χωριό. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και έναν άνδρα, σύμφωνα με τη γιατρό και διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου Ελένη Βουτιέρου. Οπως αναφέρει η ίδια, μια 64χρονη γυναίκα με τα δύο της παιδιά προσπάθησαν να διαφύγουν τελευταία στιγμή από το σπίτι τους, την ώρα που ήδη είχε πλησιάσει η φωτιά. Πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο, η 64χρονη γλίστρησε και έπεσε, με αποτέλεσμα η φωτιά να την κυκλώσει αμέσως. Η κόρη της επέστρεψε να την βοηθήσει και εγκλωβίστηκε και εκείνη μέσα στο σπίτι, ενώ ο γιος της, που ήταν ήδη στο αυτοκίνητο, επέστρεψε να απεγκλωβίσει τις δύο γυναίκες, αλλά ήταν ήδη αργά, αφού και οι δύο είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Η 64χρονη έφερε ολικά εγκαύματα στο 75% του σώματός της, ενώ η κόρη της περίπου στο 40% του σώματος. Ο νεαρός άνδρας έφερε ελαφριά εγκαύματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί, όπως δηλώνει στην «Κ» η κ. Βουτιέρου. Η τέταρτη γυναίκα, 49 ετών, εγκλωβίστηκε από τον πανικό της και εκείνη στο σπίτι της, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και να χρειαστεί να μεταβεί στο νοσοκομείο. «Αποφασίσαμε να διακομιστούν και οι τρεις γυναίκες σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αθήνας, προκειμένου να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα». Οι τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ το πρωί της Παρασκευής, με την 64χρονη να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκτός από τη Χίο, υπήρχαν πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο, το Μενίδι, το Μεσολόγγι και τη Χαλκιδική. Στο Ρουπάκι Ασπροπύργου, όπου προχθές είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκόφυτη περιοχή, επιχειρούσαν χθες 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και αργά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ξέσπασε πυρκαγιά σε αραιοκατοικημένη περιοχή στο Μενίδι στην περιοχή Πλάτωνος καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Από τη φωτιά κάηκε μόνον ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που είχε μέσα παλιές φιάλες υγραερίου. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

Σε ύφεση βρισκόταν χθες το απόγευμα η φωτιά στο Λεσίνι Μεσολογγίου, καίγοντας δασικές εκτάσεις χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Υπό έλεγχο τέθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Στανό του Δήμου Αμφιλοχίας, στο Παναιτώλιο Αγρινίου και στα Μαλάματα Ναυπάκτου. Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε αργά και στην περιοχή Κουτσοχέρι Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα και επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα. Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση των Πετραλώνων στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Στην περιοχή βρέθηκαν από νωρίς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τον Πολύγυρο και τη Θεσσαλονίκη που έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή