Φονική επίθεση ΡΚΚ στο Τσίζρε

Φονική επίθεση ΡΚΚ στο Τσίζρε

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίστηκε χθες για τρίτη κατά σειρά ημέρα η επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός στη Βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών του κόμματος PYD, βομβιστική επίθεση έπληξε το αρχηγείο της τουρκικής αστυνομίας στη νοτιοανατολική πόλη Τσίζρε, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας 11 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 78 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τρεις άμαχοι. Tην ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εκτός νόμου αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ. Με την ίδια ανακοίνωση, το ΡΚΚ διευκρινίζει ότι δεν είχε στόχο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο προχθεσινό επεισόδιο όπου η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου πολιτικού δέχθηκε πυρά, στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Η φονική επίθεση στο Τσίζρε ήταν πιθανότατα ενέργεια αντεκδίκησης των Κούρδων της Τουρκίας για τα πλήγματα που δέχονται οι ομοεθνείς τους στη Συρία από τον τουρκικό στρατό στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Το βράδυ της Πέμπτης, οι τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες μία ημέρα νωρίτερα είχαν καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τζαραμπλούς, εκδιώκοντας απροσδόκητα γρήγορα και εύκολα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπληξαν θέσεις των Κούρδων ανταρτών κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, νότια της Τζαραμπλούς. Η Αγκυρα δικαιολόγησε την επίθεση εναντίον των Κούρδων –βασικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους– υποστηρίζοντας ότι καθυστερούσαν να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ και να αναδιπλωθούν στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, όπως προέβλεπε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με αμερικανική μεσολάβηση. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα, είχε καλέσει το PYD να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη, όπως ζητούσε η τουρκική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάσει την αμερικανική υποστήριξη.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση των Κούρδων ανταρτών για τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο Μουράτ Καραγιλάν, ένας εκ των στρατιωτικών ηγετών του ΡΚΚ, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν αμαχητί την Τζαραμπλούς ύστερα από σιωπηρή συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, βασικός στόχος της οποίας ήταν και παραμένει η συντριβή όχι της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά των κουρδικών δυνάμεων.

Η επίθεση αυτοκτονίας στον αστυνομικό σταθμό του Τσίζρε εκδηλώθηκε στις 6.45 το πρωί χθες και πραγματοποιήθηκε με φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά. Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο λουτρό αίματος θα χαλυβδώσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η χώρα του έχει κηρύξει «πόλεμο σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις», παραπέμποντας στο Ισλαμικό Κράτος, το ΡΚΚ, το PYD, αλλά και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επαίσχυντο ψέμα» τις εκτιμήσεις πολλών μέσων ενημέρωσης της Δύσης ότι η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία έχει ως κύριο στόχο όχι τους τζιχαντιστές, αλλά τους Κούρδους.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της χώρας του στη Βόρεια Συρία θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν παράλειψε δε να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, κάτι που, όπως είπε, θα προκαλούσε «τεράστιο πρόβλημα» στους Ευρωπαίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή