Προσωρινή λύση στις συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

Προσωρινή λύση στις συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταματά η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων με την αποκατάσταση της ομαλότητας στο συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης μέχρι νεωτέρας. Ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες το απόγευμα από τη μαραθώνια τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την υπόθεση του ΟΑΣΘ έβαλε άνω τελεία στο πρόβλημα. Το συναινετικό κλίμα που κράτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οδήγησε σε συμβιβαστική αλλά προσωρινή λύση του προβλήματος, ικανοποιώντας όλες τις πλευρές. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν να λάβουν άμεσα μέρος των δεδουλευμένων τους και να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ η διοίκηση πρόκειται να λάβει προκαταβολικά τρεις δόσεις επιχορήγησης για να διευθετήσει τις οικονομικές της εκκρεμότητες.

Στο εξής οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από τη διοίκηση μίνιμουμ το 18% των κομίστρων από την πώληση των εισιτηρίων, ώστε να εξοφληθούν σταδιακά τα δεδουλευμένα τους. Το υπουργείο Υποδομών θα προπληρώσει την επιχορήγηση που δίνει στον ΟΑΣΘ με τις δόσεις του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι υπόλοιπες οφειλές προς τους εργαζομένους. Το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει 2,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016. Το υπουργείο Μεταφορών ωστόσο δεν καλύπτεται από την πρόσκαιρη λύση και δρομολογεί άμεσα τη συζήτηση για το μέλλον του Οργανισμού, θέτοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης του διαλόγου τα τέλη Οκτωβρίου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Θεοπίστη Πέρκα, κατά την έξοδό της από τη σύσκεψη, δήλωσε ότι το μείζον γι’ αυτούς πρόβλημα με τα χρήματα των εργαζομένων λύθηκε και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να προκαταβληθεί η τακτική επιχορήγηση. «Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε αρκετές κουβέντες και βεβαίως ως αρμόδιο υπουργείο θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να ανοίξει αυτή η κουβέντα για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πόλης, η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από τα λεωφορεία, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που έχει», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, δηλώνει ότι θα συμμετέχει ενεργά στον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχορηγήσεων, θέτοντας προ των ευθυνών της τη διοίκηση του ΟΑΣΘ όσον αφορά την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή