Από Δευτέρα σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ENΦΙΑ

Από Δευτέρα σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ENΦΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον κατά 20% θα πληρώσουν 100.000 ιδιοκτήτες που το 2016 είχαν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα τα ακίνητά τους. Τα προηγούμενα χρόνια οι ανωτέρω είχαν έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ και πλέον καλούνται να πληρώσουν στο ακέραιο τον φόρο που προκύπτει.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, τον προηγούμενο χρόνο τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ανέρχονταν σε 60.000, ενώ για φέτος εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Στην περίπτωση που οι εν λόγω ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ή οικόπεδα θα πληρώσουν σημαντικά μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και αυτές τις μέρες γίνονται δειγματοληπτικές επαληθεύσεις για να διαπιστωθούν λάθη και ενδεχόμενες παραλείψεις. Εφόσον δεν παρουσιαστούν προβλήματα, στις αρχές της εβδομάδας θα αναρτηθούν σταδιακά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και η ταυτότητα οφειλής για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet (www.gsis.gr), να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2016 και εν συνεχεία «εκτύπωση εκκαθαριστικού».

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση. Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

• Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

• Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή