Διευρύνεται η «Ασπίδα του Ευφράτη»

Διευρύνεται η «Ασπίδα του Ευφράτη»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την απροσδόκητα γρήγορη απώθηση του Ισλαμικού Κράτους από τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ασπίδα του Ευφράτη» συνεχίστηκε χθες με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία «ελεύθερης ζώνης», μήκους 98 χλμ. και βάθους 45 χλμ., με την πλήρη εκκαθάρισή της τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τους Κούρδους μαχητές του κόμματος PYD, που επιδιώκουν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον συριακό Βορρά. Με χθεσινές δηλώσεις του από τη Σουηδία, μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι οι Τούρκοι «θα μείνουν στη Συρία όσο χρειαστεί, προκειμένου να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώτατο Τούρκο στρατιωτικό, άλλα εννέα άρματα μάχης πέρασαν χθες τα τουρκικά σύνορα προς τη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 20. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρει ότι στην «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν 350 Τούρκοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, των τεθωρακισμένων και του πεζικού, σε συντονισμό με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι οποίοι προέλασαν προς την Τζαραμπλούς. Τα τουρκικά στρατεύματα στην πόλη επιθεώρησε χθες ο υποστράτηγος Ζεκάι Ακσάκαλι, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων.

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι Κούρδοι μαχητές του PYD άρχισαν να αποσύρονται από τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Ωστόσο, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων μαχητών νότια της Τζαραμπλούς, κοντά στην πόλη Μανμπίτζ.

Οι Κούρδοι είχαν εγκατασταθεί στην εν λόγω πόλη αφού την απελευθέρωσαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, στις 12 Αυγούστου. Κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε δημόσια από τους Κούρδους να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη, καθιστώντας σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη.

Εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, ενόπλου τμήματος του PYD, δήλωσε χθες ότι οι Κούρδοι μαχητές αποσύρονται από τη Μανμπίτζ, καθώς εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υποστήριξε ότι οι Κούρδοι αποσύρονται ανατολικά του Ευφράτη για να προετοιμάσουν την επόμενη συμμαχική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του ισλαμικού χαλιφάτου, στην Ανατολική Συρία. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ύστερα από ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων που συνόδευαν την αυτοκινητοπομπή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP, σε ορεινή περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η κυβέρνηση απέδωσε την επίθεση στην κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ, αν και τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι η αυτοκινητοπομπή βρέθηκε μεταξύ αντιμαχόμενων πυρών σε εμπόλεμη ζώνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή