Μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 13,49% εξετάζει η Γενεύη

Μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 13,49% εξετάζει η Γενεύη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν αναγκάστηκε υπό την πίεση της Ε.Ε. να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές σε ξένες εταιρείες, η Γενεύη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Παραμένοντας, πάντως, έδρα σχεδόν 1.000 πολυεθνικών, δρομολογεί τη μείωση της εταιρικής φορολογίας για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Την επόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου θα παρουσιάσει πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 13,49% από το 24,2% στο οποίο ανέρχεται σήμερα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η πρόταση των τοπικών Αρχών προβλέπει μεταβατική περίοδο πέντε ετών, στη διάρκεια της οποίας ο συντελεστής θα είναι ελαφρώς υψηλότερος και συγκεκριμένα 13,79%. Οπως επισημαίνει ο τραπεζικός όμιλος Credit Suisse Group, πρόκειται για συντελεστή κατά 2,2% υψηλότερο από τον μέσο όρο προνομιακής φορολογίας που προσφέρεται αλλού στις ξένες εταιρείες. Θα βελτιώσει, ωστόσο, την ανταγωνιστικότητα της ελβετικής πόλης και, σύμφωνα με τον Τιερί Μπουατέλ, νομικό σύμβουλο της Bonnard Lawson, «πολλές διεθνείς εταιρείες θα χαρούν αν εφαρμοσθεί, τελικά, ο νέος συντελεστής».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Credit Suisse, αν το καντόνι της Γενεύης υιοθετήσει έναν συντελεστή εταιρικής φορολογίας 13%, θα αναρριχηθεί 13 θέσεις και θα καταλάβει την τρίτη θέση σε ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 26 καντονιών της Ελβετίας. Παράλληλα, όμως, πηγές των τοπικών αρχών αναφέρουν πως αν υιοθετηθεί το νέο φορολογικό καθεστώς, θα δημιουργηθεί τρύπα 421 εκατ. ευρώ στα οικονομικά της Γενεύης. Οπως τονίζει ο Ελίας Χάφνερ, οικονομολόγος του ομίλου UBS, «στην πραγματικότητα η πρόκληση θα αφορά τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά». «Είναι η μητέρα των μαχών για εμάς», δηλώνει στο Bloomberg ο Βίνσεντ Σουμπίλια, στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γενεύης, που τονίζει πως το καντόνι πρέπει να μειώσει την εταιρική φορολογία γιατί κινδυνεύει να μην είναι πλέον ελκυστικό στις επιχειρήσεις.

Οπως και η υπόλοιπη Ελβετία, η Γενεύη έχει πληγεί από την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, ενώ η de facto κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου έχει πλήξει τη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών της πόλης. Διακυβεύονται πολλά που απασχολούν τους πολιτικούς, καθώς ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής θα αποτελεί και πάλι δέλεαρ για πολυεθνικές όπως οι Procter & Gamble και Mercuria Energy Group που απασχολούν 76.000 εργαζομένους και αντιπροσωπεύουν το 40% της οικονομίας του καντονιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή