Ιστορική συμφωνία Κολομβίας με τους αντάρτες FARC

Ιστορική συμφωνία Κολομβίας με τους αντάρτες FARC

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Ιστορική συμφωνία ειρήνης συνήψαν χθες η κυβέρνηση της Κολομβίας με το ανταρτικό κίνημα FARC, με στόχο τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, που κόστισε στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία 50 χρόνια.Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συνομιλιών στην Κούβα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες την εκπόνηση τελικής συμφωνίας, την οποία ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος θα υποβάλει σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου.

«Η κολομβιανή κυβέρνηση και το FARC ανακοινώνουν ότι έφθασαν σε οριστική, πλήρη και συνολική συμφωνία, με στόχο τη λήξη των εχθροπραξιών και την οικοδόμηση βιώσιμης και ανθεκτικής ειρήνης», ανέφεραν χθες οι δύο πλευρές σε κοινό τους ανακοινωθέν από την Αβάνα της Κούβας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος Σάντος, που έχει στοιχηματίσει το πολιτικό του μέλλον πάνω στην επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, είπε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί «το τέλος του πόνου και της τραγωδίας του πολέμου. Η ευκαιρία είναι μοναδική και ιστορική. Οφείλουμε να επικεντρώσουμε τώρα τις προσπάθειές μας στην οικοδόμηση ασφαλέστερης και δικαιότερης χώρας».

Η συμφωνία καλύπτει έξι κεφάλαια, που είναι η απονομή Δικαιοσύνης για τα θύματα της σύρραξης, η αναδιανομή της γης, η συμμετοχή πρώην ανταρτών στα πολιτικά πράγματα, ο αφοπλισμός, η εφαρμογή και η επιθεώρηση της τήρησής της.

Το FARC συμφώνησε να διατάξει τη μετακίνηση των περίπου 7.000 μαχητών του από τα κρησφύγετά τους στη ζούγκλα, σε στρατόπεδα αφοπλισμού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, το FARC θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, ενώ το μέταλλο από τα όπλα του θα αξιοποιηθεί για να φιλοτεχνηθούν τρία μνημεία στην ειρήνη. Τα εγκλήματα του εμφυλίου θα αναλάβουν να διερευνήσουν και να δικάσουν τρία ειδικά δικαστήρια, ενώ αμνηστία θα καλύψει τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, στα οποία δεν θα περιλαμβάνονται οι σφαγές, τα βασανιστήρια και οι βιασμοί.

Τους διαπραγματευτές συνεχάρη χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που επαίνεσε την επιμονή τους, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες αρετές θα απαιτήσει η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης. Τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο Σάντος εξέφρασε σε τηλεφωνική τους συνομιλία και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η αμερικανική αρωγή προς την Κολομβία θα συνεχισθεί.

Ο εμφύλιος στην Κολομβία προκάλεσε τον θάνατο 260.000 ανθρώπων και τη φυγή 6,8 εκατομμυρίων Κολομβιανών από τις κατοικίες τους. Περισσότεροι από 45.000 πολίτες συνεχίζουν να αγνοούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή