Ορατή η έκπτωση του προέδρου της ΕΠΟ

Ορατή η έκπτωση του προέδρου της ΕΠΟ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΠΟ όρισε τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης την 1η Οκτωβρίου στα Χανιά, όμως με βάση τις εξελίξεις από τα ανοιχτά μέτωπα με την ποινική δικαιοσύνη, τόσο ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης όσο και ακόμα πέντε μέλη της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής (πρώην Δ.Σ.), είναι πολύ πιθανό, μια ημέρα πριν, στις 30 Σεπτεμβρίου, να καταστούν βάσει νόμου αυτοδικαίως έκπτωτοι.

Η «Κ» έχει κατ’ αποκλειστικότητα στη διάθεσή της το υπ’ αριθμόν 1445/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που εκτείνεται σε 114 σελίδες και εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου από το Γ΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι παραπεμπτέοι σε δίκη είναι 22 μέλη των Δ.Σ. της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2010, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη του σημερινού Δ.Σ., αλλά και οι τρεις προκάτοχοι του Γκιρτζίκη στην προεδρία της ομοσπονδίας. Οι παραπεμπόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν κανένα ένδικο μέσο. Μόνο ο εισαγγελέας Εφετών ή ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου μπορούν να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης για συγκεκριμένους λόγους που περιγράφονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και για συγκεκριμένα πρόσωπα που κατηγορούνται.

Εφόσον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν ασκηθεί αίτηση αναίρεσης, το βούλευμα καθίσταται αμετάκλητο και σε αυτήν την περίπτωση οι παραπεμπόμενοι σε δίκη είναι με βάση τον ν. 2825/00 αυτοδικαίως έκπτωτοι. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής έχει ερωτηθεί σχετικά και έχει δηλώσει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Με βάση τους κανονισμούς και τη νοοτροπία της ΕΠΟ, στους υποψήφιους για τις εκλογές δεν θα διαπιστωθεί κώλυμα από το αρμόδιο όργανο ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, όμως είναι βέβαιο ότι εφόσον εκλεγούν ή επανεκλεγούν πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο βούλευμα, θα αντιμετωπίσουν άμεσα την κύρωση της έκπτωσης.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι βάσει του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Με άλλα λόγια, ότι προκάλεσαν ζημία στα οικονομικά της ομοσπονδίας που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ, αφού κάλυπταν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις εταιρείες που τους προμήθευαν με ιατρικά μηχανήματα χωρίς να υλοποιείται ο στόχος που ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών μέσω μετρήσεων.

Δευτέρα στην Αθήνα η FIFA

H έλευση του κλιμακίου της FIFA στην Αθήνα τη Δευτέρα, αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη θέση της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η FIFA δεν έχει πειστεί ούτε για τα κίνητρα ούτε για τη νομιμότητα της απόφασης της ΕΠΟ να αντικαταστήσει τους τακτικούς δικαστές. Επίσης, δεν είναι ευχαριστημένη ούτε για τη δομή και λειτουργία της διαιτησίας, αφού η εφαρμογή του «ισπανικού μοντέλου» συναντάται μόνο στις δηλώσεις του κ. Γκιρτζίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή