Εντός των ημερών η απόφαση για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ρεύματος

Εντός των ημερών η απόφαση για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ρεύματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την κρίσιμη παράμετρο για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, που είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME. Με βάση και τη μνημονιακή υποχρέωση, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολέσει το 20% στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα δεσμευθεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ίσο με περίπου 1.400 MW.

Η τιμή εκκίνησης έχει αποτελέσει πεδίο διαμάχης μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων και από τις συγκλίνουσες πληροφορίες η «μπίλια» φέρεται να κληρώνει στην τιμή των 37,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή λίγο κάτω από την τιμή που εισηγήθηκε η ΡΑΕ (στα 38,5 ευρώ). Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και το όλο εγχείρημα θα κριθεί από τη συμμετοχή από ιδιωτών παρόχων στις δημοπρασίες, οι οποίοι θα μπουν εφόσον κρίνουν ικανοποιητική την τιμή. Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση το μνημόνιο, η ΔΕΗ θα πρέπει να πωλήσει σε πώληση μονάδων, σενάριο που απορρίπτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες έχοντας αποσπάσει μέχρι τον Ιούνιο συνολικό ποσοστό πελατών 9,56% από τη ΔΕΗ, πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10%, που ήταν ο στόχος για το τέλος του έτους, και με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο τη στρατηγική τους για αύξηση μεριδίων και ενίσχυσης της θέσης τους. Η τιμή εκκίνησης των 38,5 ευρώ η μεγαβατώρα, που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προς το υπουργείο, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τους ιδιώτες παρόχους, και αυτό γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην οριακή τιμή συστήματος (41 ευρώ η μεγαβατώρα περίπου), κάτι που δεν δημιουργεί κίνητρο συμμετοχής στις δημοπρασίες.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, επιχειρεί στρατηγική άμυνας, κυρίως για τη συγκράτηση των καλών πελατών της, αφού τα μερίδια που θα χάσει είναι προσδιορισμένα με νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση παροχής εκπτώσεων 15% σε πελάτες της που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, η οποία, βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια τον Ιούνιο, φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με αυτά, η συνολική αύξηση των μεριδίων των ιδιωτών παρόχων τον Ιούνιο περιορίστηκε στο 9,56% έναντι 9,26% τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεριδίων των ιδιωτών τον Ιούνιο, την πρωτιά εξακολουθεί να κατέχει η εταιρεία Ηρων (2,73%), ακολουθεί η Protergia (2,37%), περνώντας για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση και στέλνοντας την Εlpedison, (2,28%), που την κατείχε μέχρι και τον Μάιο, στην τρίτη. Στο 0,64% διαμορφώθηκε το μερίδιο της NRG Trading, στο 0,51% της Watt+Volt, στο 0,49% της Volterra και στο 0,45% της Green.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή