Τα μερομήνια της Citi δεν είναι το φόρτε της

Τα μερομήνια της Citi δεν είναι το φόρτε της

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επαναφέρει η Citigroup σε ανάλυσή της. Η τράπεζα εκτιμά ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιδεινώσουν την οικονομική δραστηριότητα το β΄ εξάμηνο. Επίσης, η δεύτερη αξιολόγηση θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα. Επιπλέον, οι συζητήσεις για το χρέος δεν θα καταλήξουν σε σοβαρά μέτρα, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητά του να παραμένει αμφισβητούμενη. Ολα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη τα επόμενα τρία έτη. Ετσι, η ελληνική οικονομία θα έχει ύφεση 3,2% το 2017 και, σε περίπτωση Grexit, 7,2% το 2018. Επίσης, σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ο πληθωρισμός θα φτάσει το 46%. Μπορεί σε κάποιους οι εκτιμήσεις της Citi να φαίνονται πολύ τολμηρές. Το αντίθετο ισχύει. Οι αναλυτές της είναι συγκρατημένοι αυτήν τη φορά. Στο παρελθόν, έδιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόδου από το ευρώ. Προφανώς οι ημερομηνίες δεν είναι το φόρτε τους, γι’ αυτό και πλέον είναι πιο προσεκτικοί.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων προτάσεων στο Χρηματιστήριο είναι ένα από τα βασικά θέματα της φθινοπωρινής ατζέντας που θα απασχολήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα η εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου προετοιμάζει τη δεύτερη είσοδο εταιρείας στην αγορά εταιρικών ομολόγων, που θα αφορά τον όμιλο Fourlis, με στόχο την άντληση 30 εκατ. ευρώ. Τη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων εγκαινίασε στις αρχές του καλοκαιριού η MLS Πληροφορική. Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επεξεργάζεται τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων στις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για να εισέλθουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα

Προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Υπάρχουν περιπτώσεις», ανέφερε, «που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών». Κάπως αργά τα κατάλαβαν αυτά στην κυβέρνηση. Ισως θα έπρεπε να τα σκεφτούν όταν διαπραγματεύονταν το τρίτο μνημόνιο ή έστω να ήταν πιο προσεκτικοί όταν πανηγύριζαν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σταμάτησαν φορτίο επίπλων και… κατάσχεσαν τσιγάρα

Φορτία κρασιών και επίπλων σταμάτησαν για έλεγχο το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, ωστόσο… αντίκρισαν 34 εκατ. τσιγάρα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης κατέσχεσε δύο εμπορευματοκιβώτια με 23,4 εκατ. τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται σε 4,16 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω φορτίο είχε δηλωθεί ως φιάλες κρασιού. Το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά κατέσχεσε εμπορευματοκιβώτιο με 10,85 εκατ. τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να φθάνουν στα 2,02 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω φορτίο είχε δηλωθεί ως έπιπλα. Και τα δύο φορτία είχαν προορισμό τα Σκόπια.

Κάτι ξεχνάει ο κ. Δραγασάκης

Τις θυσίες των φορολογουμένων για τη στήριξη και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.) κατά τη συνάντησή του χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Με αφορμή τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, επισήμανε ότι «κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών». Και μπορεί ο κύριος αντιπρόεδρος να έχει απόλυτο δίκιο για τις θυσίες των φορολογουμένων, ωστόσο αυτό που ξεχνάει είναι ότι ο μηδενισμός των μετοχών των τραπεζών που είχε στην κατοχή του το Δημόσιο ήταν αποτέλεσμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης στην οποία οδήγησαν η «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015 και οι βεβαιότητες ότι «τα μνημόνια τέλειωσαν» και πως «στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή