Η συμφιλίωση και οι μνήμες

Κύριε διευθυντά

Την Κυριακή 21 Αυγούστου οι νικημένοι του εμφυλίου πολέμου συγκεντρώθηκαν στο Βατοχώρι της Φλώρινας, όπου υπάρχει προτομή του καπετάν Σκοτίδα, σε μια «εκδήλωση μνήμης και τιμής» –όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ– προς την ήττα τους και τους νεκρούς τους.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου οι νικητές του εμφυλίου ανεβαίνουν στην κορυφή του Βιτσίου, σε μια «εκδήλωση  μνήμης  και τιμής» προς  τη  νίκη  τους  και τους νεκρούς τους.

Oλες τις Κυριακές του χρόνου επί τόσα χρόνια το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα λιβάδια της Π. Κοτύλης Καστοριάς «συμφιλιώνει» νικητές και νικημένους, αλλά αυτοί… ασυμφιλίωτοι μένουν και κάνουν ο καθένας τη δική του γιορτή και εκδήλωση.

Ο Γοργίας (για τους Eλληνες και τους πολέμους τους), όπως μας τον διασώζει ο Φιλόστρατος, είπε: «Τα μεν κατά των βαρβάρων τρόπαια ύμνους απαιτεί, τα δε κατά των Ελλήνων θρήνους». Δηλαδή οι νίκες κατά των βαρβάρων αξίζουν ύμνους, οι νίκες κατά των Ελλήνων θρήνους.

Αν δεν θρηνήσουμε τους νεκρούς μας όλοι μαζί, νικητές και νικημένοι, στο ίδιο μέρος και στον ίδιο χρόνο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά συμφιλίωση και θα είμαστε όλοι μας ηττηθέντες…

Φ. Κουκουφικας – Kτηνίατρος Καστοριά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή