80 χρόνια πριν… 26-VΙΙΙ-1936

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ VIII ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο Βασιλεύς Εδουάρδος ο Η΄ εις Αθήνας! […] Από της μιας μεταμεσημβρινής ώρας (χθες) το πλήθος είχε καταλάβει όλον τον προ της Φαληρικής εξέδρας χώρον. Και δεν ήσαν οι γνώριμοι τύποι των επισήμων και κοσμικών συγκεντρώσεων, αλλά άνθρωποι παντός φύλου, πάσης ηλικίας, πάσης τάξεως. Αστοί και εργάται, βιοπαλαισταί του Φαληρικού όρμου και κτηματίαι της ακτής, νέοι σπουδασταί και κορίτσια με ενθουσιασμόν και εορτάσιμον διάθεσιν. Και τα παιδιά. Ενα πλήθος παιδιά. Τους έφερεν η περιέργεια; Και αυτή βεβαίως, αλλ’ όχι μόνη. Τους έφερεν η αγάπη προς το ευγενές Βρεττανικόν έθνος, ο θαυμασμός προς την δύναμιν και το μεγαλείον της αυτοκρατορίας και τους είλκυσεν η απλότης, η παιδικότης (sic), η ευγένεια του νέου ηγεμόνος. […]. (Στη φωτογραφία ο Εδουάρδος VIII με τη Wallis Simpson, ενώ διέρχονται προ του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεττανία”.)

ΕΤΥΦΕΚΙΣΘΗΣΑΝ: Μόσχα, 25.- Το Πρακτορείον Τας ανακοινοί ότι το προεδρείον του κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου απέρριψε την αίτησιν των καταδικασθέντων την 24ην τρέχοντος Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ κ.ά. Η απόφασις εναντίον απάντων των κατηγορουμένων, δεκαέξ τον αριθμόν, εξετελέσθη.

ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΟ: Βερολίνον, 25.- Η εφημερίς “Αιών”της Λισσαβώνος αγγέλλει ότι ο γνωστός αεροπόρος Ραμόν Φράνκο, αδελφός του αρχηγού των επαναστατών στρατηγού Φράνκο, απεφάσισε να προσχωρήση εις την επανάστασιν. [Σημ. “Φ”: Ο Ραμόν Φράνκο ήταν πρωτοπόρος της αεροπορίας, γνωστός γιατί πέταξε από την Ισπανία στον Νότιο Ατλαντικό. Δημοκρατικός αξιωματικός, είχε διωχθεί από τη δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα. Μετά την έκρηξη του Κινήματος του αδελφού του Φρανσίσκο αμφιταλαντεύθηκε και τελικά προσχώρησε στους εθνικιστές. Σκοτώθηκε σε αεροπορική αποστολή το 1938.]

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»: Εξεδόθη και εκυκλοφόρησε το 6-7 τεύχος μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Εποχή». Συνεργάζονται οι κ. Ζαχ. Παπαντωνίου, Στέφ. Δάφνης, Λεων. Παυλίδης, Τέλ. Αγρας, Ηλ. Βουτιερίδης, Σπ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Βελμύρας, Γιάν. Σφακιανάκης, Αντ. Γιαλούρης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή