Φόρος τιμής του μαθητή στον δάσκαλο

Φόρος τιμής του μαθητή στον δάσκαλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά τον θάνατο του Λεονάρντο Κρεμονίνι (1925-2010), το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Υδρας παρουσιάζει το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ηλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του μαθητή του, ζωγράφου Αλέξη Βερούκα. Θέλοντας να τιμήσει τον δάσκαλό του, συγκέντρωσε 38 έργα τα οποία βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, φτιάχνοντας ένα αφήγημα που μας οδηγεί στην ιδιαίτερη σχέση του Κρεμονίνι με την τέχνη του χρωστήρα. Κυρίως, φωτίζεται η άποψή του για την απεικόνιση του σώματος, για την αγάπη του για το φως και το θέρος, την πατρογονική γη της Μεσογείου που δίνει μια διαφορετική υπαρξιακή διάσταση στα έργα του.

Ο σύνδεσμος του Κρεμονίνι με την Ελλάδα υπήρξε πάντα ισχυρός χάρις στην κλασική του παιδεία αλλά ενισχύθηκε στο Παρίσι από τους Ελληνες ζωγράφους που μαθήτευσαν στο πλάι του στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts: από την Αννα Μαρία Τσακάλη και τον Εδουάρδο Σακαγιάν, στον Γιώργο Ρόρρη, τον Στέφανο Δασκαλάκη, την Ειρήνη Ηλιοπούλου, τη Μαρία Φιλοπούλου, τη Βίκυ Χατζηλάκου, τον Κώστα Νταούλα, την Κέλλυ Μενδρινού, την Εβίτα Φρατζολά και άλλους ακόμη καλλιτέχνες, ελεύθερους ακροατές των μαθημάτων του. Ο ίδιος έλεγε γι’ αυτούς χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνες μαθητές μου είχαν αφομοιώσει μια βαθιά ζωγραφική παράδοση, που μάλλον έλκει την καταγωγή της και από τη βυζαντινή αγιογραφία..».

Γεννημένος στην Μπολόνια από πατέρα ερασιτέχνη ζωγράφο σιδηροδρομικό υπάλληλο που μετατέθηκε στην Καλαβρία, σπούδασε ζωγραφική και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του ’50, ανατρέχοντας όμως πάντα στον ιταλικό νότο για να εμπνευστεί. Εξέθεσε τη δουλειά του σε Ευρώπη και Αμερική. Αποφάσισε να γίνει καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών όταν διαπίστωσε ότι η ζωγραφική «δεχόταν επίθεση» από την τεχνολογία και τα νέα μέσα, από το 1983 μέχρι και το 1992.

Εκτός από την έκθεση, το τριήμερο στην Υδρα περιλαμβάνει αφιέρωμα στις τέχνες και γεύσεις της γειτονικής χώρας και πραγματοποιείται από τον Δήμο Υδρας, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, το ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας, την Κινηματογραφική Λέσχη Υδρας και τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου η διεθνούς φήμης σολίστ Σβετλάνα Καρπούκινα θα παρουσιάσει έργα για πιάνο Ιταλών συνθετών στον υπαίθριο χώρο θεάτρου και συναυλιών του μουσείου. Από την κινηματογραφική λέσχη Υδρας και τον πρόεδρό της Λάκη Χρηστίδη σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, εικαστικό Παναγιώτη Ράππα και τις τρεις βραδιές διοργανώνονται προβολές ταινιών του ιταλικού νεορεαλισμού. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στον θερινό κινηματογράφο της Λέσχης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ιταλικό σινεμά με τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή και τον Παναγιώτη Ράππα στις 22.45. Παράλληλα, οι σεφ των τριών ιταλικών εστιατορίων του νησιού δημιουργούν για κάθε μέρα του αφιερώματος ένα πρωτότυπο πιάτο ιταλικής κουζίνας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή