«Εκτίναξη» με νέο ηγεμονικό τηλεοπτικό συμβόλαιο

«Εκτίναξη» με νέο ηγεμονικό τηλεοπτικό συμβόλαιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπορική επιτυχία του πρωταθλήματος της Γερμανίας αποτυπώνεται, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τόσο στο τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει συνάψει η διοργανώτρια αρχή όσο και στη μέση προσέλευση του κόσμου, που είναι η μεγαλύτερη από οποιοδήποτε πρωτάθλημα παγκοσμίως.

Στην περυσινή αγωνιστική περίοδο, η μέση προσέλευση στα γήπεδα ήταν 43.309 θεατές, ενώ σε γενικό επίπεδο οι οπαδοί των γερμανικών ομάδων αποτελούν τους πιο πιστούς σε όλη την Ευρώπη, στηρίζοντας τους συλλόγους, ανεξαρτήτως του αν διανύουν καλή ή κακή σεζόν.

Η βελτίωση της ποιότητας του αθλήματος, το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζεται στα γερμανικά επίπεδα και η ανταγωνιστική πορεία των ομάδων της Μπουντεσλίγκα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, είναι τα βασικότερα στοιχεία της ανάπτυξης που υπάρχει στο πρωτάθλημα. Κοινός παρονομαστής, βεβαίως, η σταθερή και πάντοτε θετική παρουσία τις εθνικής Γερμανίας στα τελευταία ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα.

Η αγωνιστική περίοδος 2016-2017 που ξεκίνησε χθες, είναι η τελευταία σεζόν για την οποία ισχύει το υπάρχον τηλεοπτικό συμβόλαιο. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, τίθεται σε ισχύ το νέο –κολοσσιαίο- τηλεοπτικό συμβόλαιο της Μπουντεσλίγκα που θα αποφέρει στη Λίγκα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το εντυπωσιακό σε αυτό το γεγονός είναι πως σε σχέση με το φετινό συμβόλαιο που προσφέρει στο πρωτάθλημα περίπου 630 εκατομμύρια ευρώ, παρατηρείται τεράστια αύξηση.

Η νέα συμφωνία επετεύχθη τον περασμένο Ιανουάριο και το ποσό προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα της ισπανικής «La Liga», μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό και την απόσταση από την Πρέμιερ Λιγκ (περίπου 5,3 δισ. ευρώ σε τριετή βάση). Η χρονική διάρκεια είναι τέσσερα έτη και συνολικά η Λίγκα και οι ομάδες θα καρπωθούν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προοπτική που ανοίγεται για το γερμανικό πρωτάθλημα αποτυπώνεται εν μέρει και στη γενικότερη μεταγραφική πολιτική των ομάδων το καλοκαίρι που διανύουμε, καθώς ο συνολικός μεταγραφικός τζίρος ανέρχεται στα 850 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη Γερμανία πόλο έλξης σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι πολλές εκ των φετινών μεταγραφών στο πρωτάθλημα της Αγγλίας και της Ισπανίας προέρχονται από τη γερμανική αγορά.

Το ακόμα πιο θετικό της υπόθεσης, είναι ότι στη Γερμανία δεν αποκλείεται κανένα κοινωνικό επίπεδο από τη θέαση ενός αγώνα. Το τίμημα για τις ακριβές μεταγραφές στην Αγγλία για παράδειγμα, πληρώνεται εν μέρει και από τους φιλάθλους που καλούνται να συνεισφέρουν πολύ, προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της φημισμένης Πρέμιερ Λιγκ από κοντά. Χαρακτηριστικά, με βάση τα στοιχεία της περυσινής χρονιάς, η μέση τιμή ενός εισιτηρίου στη Γερμανία αποτιμάται στα 27 ευρώ, τη στιγμή που στην Αγγλία υπολογίζεται στα 65. Πρακτικά, ένας άνθρωπος μπορεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα του γερμανικού πρωταθλήματος πληρώνοντας μονάχα 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή