Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Ιταλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Ιταλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πληγείσες από τον προχθεσινό σεισμό περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια, γνωρίζοντας ότι οι ελπίδες φθίνουν όσο περνάει ο χρόνος. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί της σεισμικής δόνησης ανέρχονται σε 278, αλλά διατυπώνονται φόβοι για περαιτέρω αύξησή τους, καθώς οι αγνοούμενοι παραμένουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί.

Μετά την κήρυξη της περιοχής της Κεντρικής Ιταλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε ότι θα χορηγήσει φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των πόλεων Αματρίτσε, Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που επλήγησαν περισσότερο από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους θανάτους αφορούν την κωμόπολη Αματρίτσε, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή 193 άνθρωποι. Η πόλη, η οποία είχε ψηφιστεί η ομορφότερη ιστορική πόλη της Ιταλίας πριν από μόλις ένα χρόνο, ήταν γεμάτη από ντόπιους και ξένους, καθώς επρόκειτο να γίνει εκεί το παραδοσιακό πανηγύρι. Πάντως, καθώς περνούν οι ημέρες και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για την αντισεισμική προετοιμασία μιας περιοχής που θεωρείται από τις πιο σεισμικά επικίνδυνες της Ευρώπης.

Μετά τον σεισμό του 2009 στην πόλη Λ’ Ακουιλα, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή του 300 άνθρωποι, οι Αρχές χορήγησαν στους αρμόδιους περιφερειακούς φορείς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε κατά τον πιο τραγικό τρόπο, η απορρόφηση των πόρων έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η Ιταλία είναι εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, μόνο το 70% των κτιρίων έχει ικανοποιητική αντισεισμική προστασία.

«Εδώ, στη μέση μιας σεισμικής ζώνης και δεν γίνεται τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάριο Νάνι του αρχιτεκτονικού επιμελητηρίου της Ιταλίας. «Στην πραγματικότητα, το κόστος της αντισεισμικής θωράκισης δεν υπερβαίνει αυτό μιας ανακαίνισης. Κι όμως τέτοιες εργασίες γίνονται μόλις στο 20% των κτιρίων». Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε ότι 293 ιστορικά κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό και η εισαγγελία της Ρώμης πρόκειται να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος φέρει την ευθύνη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα ιστορικά αλλά και τα παλαιότερα κτίρια της γείτονος δεν επιβάλλεται να πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το κόστος της αντισεισμικής θωράκισης όλων των ιστορικών κτιρίων ανέρχεται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε κάποια από τα θύματα του σεισμού να κηδευθούν σήμερα δημοσία δαπάνη, ημέρα κατά την οποία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή