Στην Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου

Στην Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ενδιαφέρον για την Αθήνα έχει η ανεπίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή και η συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Κρήτη. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και η σημασία της είναι αυτονόητη για τη χώρα μας. Εως αυτήν τη στιγμή η Αγκυρα έχει κρατήσει σαφώς χαμηλούς τόνους έναντι της Αθήνας, διαχωρίζοντας την Ελλάδα πλήρως από άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες η Τουρκία έχει πολλάκις συγκρουστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το βασικό πρόβλημα της Αθήνας εντοπίζεται στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία έχει έως τώρα ανακουφίσει την Ελλάδα από πιθανώς αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει συνδέσει απολύτως την παραχώρηση βίζας από την Ε.Ε. προς Τούρκους πολίτες με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, είναι κατανοητό ότι η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί μετέωρη ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων, κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο, όταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Στην Αθήνα αναμένουν πιέσεις για το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται από Τούρκους πολίτες που δεν έχουν το αρνητικό προφίλ που διαθέτουν οι στρατιωτικοί που χειρίζονταν όπλα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που είχε στόχο την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Προφανώς για την Αθήνα είναι εξίσου σημαντικό να αποκτήσει αντίληψη για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Συρία, έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα βόρεια της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή