To 78,5% των πόρων για φέτος έχει λάβει ο ΟΑΕΕ

To 78,5% των πόρων για φέτος έχει λάβει ο ΟΑΕΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσχερή θέση όπου έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ καταδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών έχει καλύψει το 78,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Η «Κ» έχει αποκαλύψει ότι ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι συντάξεις έως τα τέλη του έτους.

Πρόκειται για ποσά επιπλέον των 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη έχει εγκριθεί νέο επιπλέον κονδύλι 200 εκατ. ευρώ, όμως η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο, κυρίως λόγω της αδυναμίας είσπραξης εισφορών, κάνει τη διοίκηση να αναζητά επιπλέον 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο επτάμηνο, από τα 834 εκατ. ευρώ, που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση, ο ΟΑΕΕ αναγκάστηκε να αξιοποιήσει τα 655 εκατ. ευρώ ή το 78,5% του συνόλου. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 610 εκατ. ευρώ που είχαν χρειαστεί το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015.

Από τα υπόλοιπα Ταμεία ξεχωρίζει το 63,6% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που έχει χρησιμοποιηθεί από το ΙΚΑ στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,41 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,217 δισ. ευρώ. Η πορεία των εσόδων του ταμείου το επτάμηνο είναι ανοδική (+4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 241,20 εκατ. ευρώ). Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια το ταμείο δεν θα λάβει εσωτερικό ολιγοήμερο δάνειο για την καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου στα τέλη Αυγούστου.

Στο 58,9% βρίσκεται η κάλυψη του ΤΑΠ – ΟΤΕ, καθώς έχουν αξιοποιηθεί τα 315 εκατ. ευρώ από τα 535 εκατ. ευρώ που ήταν η κρατική χρηματοδότηση.

Ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ που έχει κάνει χρήση των 306 εκατ. ευρώ από τα 526 εκατ. ευρώ (58,2%) που δικαιούται για το σύνολο του έτους και ο ΟΓΑ που έχει αξιοποιήσει στο επτάμηνο 1,933 δισ. ευρώ από 3,326 δισ. ευρώ (58,1%) της χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή