Κυρ. Μητσοτάκης με Δ. Αβραμόπουλο «εφ’ όλης της ύλης»

Κυρ. Μητσοτάκης με Δ. Αβραμόπουλο «εφ’ όλης της ύλης»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, τέλος. Το άτυπο «μορατόριουμ» είχε κηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ., όταν τα ελληνικά νησιά ασφυκτιούσαν από τις μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών, τα σύνορα έκλειναν και η Ελλάδα λίγο έλειψε να βρεθεί εκτός ζώνης Σένγκεν. Οπως κατέστη σαφές όμως και από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να δώσει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τις ολιγωρίες της και για όσα είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αλλά ουδέποτε υλοποίησε.

Η αλλαγή στάσης της Πειραιώς είχε διαφανεί από τις τελευταίες τοποθετήσεις της για το προσφυγικό. Τις επανέλαβε και επισήμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώπιον του αρμοδίου επιτρόπου, σημειώνοντας ότι, παρά την καλή διάθεση του κόμματός του να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για το θέμα, τα απαραίτητα βήματα δεν έγιναν. Η κριτική του κ. Μητσοτάκη αφορά τον διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, την ανάγκη να υπάρχουν προαναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, την οργανωμένη και συστηματική κατανομή σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και τη γρήγορη και ουσιαστική εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Πρόσθεσε –και σε αυτό συμφώνησε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος επανέλαβε ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, χρειάζεται συναντίληψη και εθνική συνεννόηση– ότι κανένας δεν πρέπει να χάνει τη μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι «η Ελλάδα είναι παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή. Είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ζητήματα αυτά. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της αλλά πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Και τα προγράμματα μετεγκατάστασης πρέπει και αυτά να υλοποιηθούν».

Με την άφιξή του στα νέα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ο κ. Αβραμόπουλος εξέπεμψε μήνυμα ενότητας. «Κυριάκο, θα είμαι στο πλευρό σου στη νέα αυτή προσπάθεια», είπε, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ., καθώς, όπως σημείωσε, «διαπιστώνω από την κουβέντα που κάναμε ότι έχεις συγκροτημένη στρατηγική για την πρόοδο της Ελλάδας».

«Αναξιοπιστία» Τσίπρα

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Ν.Δ. εκπέμπει το μήνυμα ότι «δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει ανοικτά για την «αναξιοπιστία» του πρωθυπουργού, σε αντιδιαστολή με τον ίδιο που, όπως δήλωσε (στο Ionian Channel), «δεν θα πάω στη ΔΕΘ για να κοροϊδέψω τον κόσμο».

Στο «καυτό» πολιτικά φθινόπωρο για την κυβέρνηση αποδίδει η Πειραιώς την απόπειρα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Ανδρέα Γεωργίου για να δημιουργήσει τριβές στη Ν.Δ. Πηγές της Ν.Δ. υπογράμμιζαν ότι η θέση του κόμματος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 είναι σταθερή. Αυτή συνίσταται στο ότι «ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους που οξύνθηκε και από τη συστημική ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση του 2007 μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας, κυρίως, πράξεων και παραλείψεων της τότε κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και της λογικής τού “λεφτά υπάρχουν”». Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία των Αρχών, όπως η ΕΛΣΤΑΤ. Προσέθεταν δε ότι η Ν.Δ. «το έπραξε μετά το 2012, όταν και υπήρχε η συγκεκριμένη Αρχή. Δεν αμφισβητήσαμε και δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι το ζήτημα δεν είναι η αναμόχλευση του παρελθόντος αλλά το πώς η χώρα θα κάνει την απαραίτητη «φυγή προς τα εμπρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή