Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΠΟ

Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΠΟ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αφορμή την έκδοση του βουλεύματος που παραπέμπει, μεταξύ άλλων, σε δίκη τον πρόεδρο της ΕΠΟ και υποψήφιο πρόεδρο στις ορισθείσες για την 1η Οκτωβρίου εκλογές, Γιώργο Γκιρτζίκη, και ακόμα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) της Ομοσπονδίας, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευ. Τοπαλιάτης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γ. Καραμελίδης κ.ά.

Χθες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κοινοποίησε το βούλευμα τόσο στην ΕΠΟ όσο και στην ΕΟΕ, επειδή στο Δ.Σ. της δεύτερης είναι μέλος ο προερχόμενος από την ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος.

Βάσει του νόμου 2725/99, από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικο βούλευμα παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, οι παραπεμπόμενοι εκπίπτουν αυτοδικαίως από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στο αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο θεωρούν ότι το βούλευμα έχει καταστεί αμετάκλητο, αφού οι παραπεμπόμενοι δεν έχουν δικαίωμα άσκησης ένδικου μέσου.

Αίτηση αναίρεσης μπορεί να κάνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορεί να γίνει μόνο για πρόσωπα που εξαιρέθηκαν της παραπομπής σε δίκη.

Η χθεσινή επίδοση του βουλεύματος από τον κ. Κοντονή στην ΕΠΟ, σημαίνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την έκπτωση των παραπεμπόμενων. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, η διαπιστωτική πράξη έκπτωσης εκδίδεται από την Εκτελεστική Επιτροπή (Δ.Σ.) της ΕΠΟ εντός 15 ημερών, αφότου έλαβε γνώση, δηλαδή από χθες έως την Παρασκευή 9/9. Εφόσον η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τη διαπιστωτική πράξη κάνει ο ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός, μέσα σε διάστημα επίσης 15 ημερών.

Επομένως, είναι θέμα χρόνου ο κ. Γκιρτζίκης και οι υπόλοιποι παραπεμπόμενοι να καταστούν έκπτωτοι, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της ομοσπονδίας.

Ωστόσο, το καταστατικό της ΕΠΟ έχει διαφορετική πρόβλεψη από αυτήν του νόμου. Το παράρτημα Α΄ περί κωλυμάτων παραγόντων αναφέρεται σε περιπτώσεις παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα η αναστολή ή μη της ιδιότητας των παραπεμπόμενων αποφασίζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρονται τα εξής: «Επιδόθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το αμετάκλητο βούλευμα 1445/2016 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που αφορά την υπόθεση της «Κάρτας Υγείας», βάσει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις (απιστία) 31 άτομα, μεταξύ των οποίων, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ. Το αμετάκλητο βούλευμα επιδόθηκε σήμερα με δικαστικό επιμελητή. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας της ΕΟΕ και του Δ.Σ. της ΕΠΟ πρέπει να εκδοθούν εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών».

Η «κάρτα υγείας»

Η παραπομπή του προέδρου της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκη και των υπολοίπων σε δίκη γίνεται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος της ομοσπονδίας για την υπόθεση της «κάρτας υγείας».

Βασίζεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, για ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Οι διοικούντες την ΕΠΟ κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία στα οικονομικά της ομοσπονδίας που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ, αφού κάλυπταν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις από το 2005 χωρίς να ελέγχεται η υγεία των ποδοσφαιριστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή