Δύσκολη η εφαρμογή τουριστικού μοντέλου για την Κίνα

Δύσκολη η εφαρμογή τουριστικού μοντέλου για την Κίνα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η Κίνα καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να αλλάξει μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που συνοδεύουν τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Oπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Reuters για την κινεζική πόλη Γιουλίν, τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα βάσει του σχεδίου όταν το ζητούμενο είναι η μετάβαση από μια οικονομία εξαρτημένη από τις εξαγωγές και τους φυσικούς πόρους σε μιαν άλλη με επίκεντρο τον τομέα των υπηρεσιών.

Η πόλη Γιουλίν είχε μεγάλη ανάπτυξη επικεντρωμένη στον ενεργειακό τομέα. Τα τελευταία έτη υπέστη συστηματική διαδικασία μεταμόρφωσής της με σκοπό τη μεταβολή της σε τουριστικό προορισμό. Οπως τονίζει το Reuters, η πόλη δεν κατόρθωσε να προσελκύσει τουρίστες και οι υποδομές μένουν ανεκμετάλλευτες. Προσφέρει όμως διδάγματα σε άλλες πόλεις της Κίνας που προσπαθούν να αλλάξουν προσανατολισμό στην οικονομία τους. «Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας έχουν άμεση απόδοση, ενώ χρειάζονται 10 ή ακόμη και 100 έτη για να δει κανείς απόδοση από τις επενδύσεις στον τουρισμό», λέει μια νεαρή γυναίκα στη Γιουλίν που έμαθε αγγλικά αλλά τα ξέχασε γιατί οι τουρίστες δεν ήρθαν και δεν μπόρεσε να τα χρησιμοποιήσει.

Η επιβράδυνση της οικονομίας συμπαρέσυρε διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στους οποίους προσέβλεπαν οι τοπικές αρχές για την επιτυχία του μετασχηματισμού της Γιουλίν. Η αύξηση του ΑΕΠ της επιβραδύνθηκε στο 4,3% το 2015 από το ιλιγγιώδες 23% που σημείωσε το 2008. Γειτονικές πόλεις που επίσης εξαρτώνται από παραδοσιακούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως οι πόλεις Ορντός και Μπαοτού στην Μογγολία, προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις σε παρεμφερή σχέδια και να αναπτύξουν διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Οι Αρχές της Γιουλίν προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην κατανάλωση αλλά οι κάτοικοι διστάζουν εξαιτίας της επιβράδυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή