Ο Μαρινόπουλος θα βαρύνει τα αποτελέσματα των τραπεζών

Ο Μαρινόπουλος θα βαρύνει τα αποτελέσματα των τραπεζών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μη αναμενόμενο πλήγμα θα βαρύνει τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 30 Αυγούστου (Πειραιώς, Alpha Bank) και στις 31 Αυγούστου (Εθνική και Eurobank). Το πλήγμα είναι οι πρόσθετες προβλέψεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν οι τράπεζες εξαιτίας της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου (φωτό). Βέβαια το οικονομικό αδιέξοδο του Μαρινόπουλου δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, αντίθετα ήταν κάτι που αναμενόταν καιρό. Ωστόσο, άλλο να περιμένεις το κακό, άλλο να έρθει και να το γράψεις και στον ισολογισμό σου. Ετσι οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων αλλά και στη λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών (όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη), επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με μεγαλύτερη άνεση τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016. Ωστόσο, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, ο στόχος για επιστροφή σε καθαρή κερδοφορία δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τα κινεζικά κεφάλαια;

«Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα είναι στρατηγική επιλογή», έλεγε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιουλίου από το Πεκίνο. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι… στην Αθήνα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διώξουν τους Κινέζους. Στο Ελληνικό, όπου συμμετέχει και η κινεζική Fosun, το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να κηρύξει όλη σχεδόν την έκταση αρχαιολογικό χώρο. Στο Θριάσιο απορρίφθηκε το αίτημα της Cosco να δοθεί μεγαλύτερη έκταση για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Οσοι στην κυβέρνηση νόμιζαν ότι οι Κινέζοι μπλόφαραν όταν έλεγαν ότι υπό αυτούς τους όρους δεν θα υποβάλουν προσφορά, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο του Καστελλίου, οι Κινέζοι της China State Construction Engineering δεν ενθουσιάστηκαν από την απόφαση του κ. Σπίρτζη, σύμφωνα με την οποία το 45% τουλάχιστον της εταιρείας διαχείρισης θα ανήκει στο κράτος και οι μετοχές του θα είναι αμεταβίβαστες. Ακόμη κι από έναν διαγωνισμό της ΔΕΗ για μετρητές κόπηκε κινεζική εταιρεία, επειδή δεν πρόλαβε ο πρόεδρός της να στείλει πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

Κι όλα αυτά όταν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα είναι –κατά τον πρωθυπουργό τουλάχιστον– στρατηγική επιλογή. Δηλαδή αν δεν ήταν τέτοιας στρατηγικής σημασίας, αν έβρεχε επενδύσεις σ’ αυτή τη χώρα και τα κινεζικά κεφάλαια δεν μας πολυενδιέφεραν, τι άλλο θα έκαναν για να τους κρατήσουν μακριά;

Επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να συζητήσουν τη Δευτέρα, με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και η αναπλ. υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μικρομεσαίοι ζητούν αλλαγές σε σχέση με τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα τη μείωση των μηνών κατά τους οποίους υποχρεώνονται να διατηρούν στην απασχόληση τους επιδοτούμενους ανέργους, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίκληση στα αυτονόητα

Επανέρχεται στην καθημερινή φρασεολογία στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού και ιδίως ενόψει ΔΕΘ, η ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Πρόκειται για μόνιμη «επωδό» της εποχής της οικονομικής κρίσης, με εξαίρεση ένα σύντομο «διάλειμμα» κατά τη διάρκεια του 2015, εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Το ερώτημα βέβαια που διατυπώνουν ευλόγως στελέχη της αγοράς είναι γιατί χρειάζεται να γίνεται διαρκώς επίκληση στα αυτονόητα και συνεχή καλέσματα προς τους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που ήδη δεκάδες επενδυτικά σχέδια, τουριστικά, ενεργειακά και άλλα, αξίας δεκάδων δισ.(χωρίς να υπολογίζεται το έργο του Ελληνικού) «μαραζώνουν» στα συρτάρια του περίφημου γραφειοκρατικού «τέρατος» της ελληνικής πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή