Ικανοποίηση για τις αφίξεις, προβληματισμός για τα έσοδα

Ικανοποίηση για τις αφίξεις, προβληματισμός για τα έσοδα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη θεωρείται από φορείς του τουριστικού κλάδου η επίτευξη του στόχου για αύξηση των εσόδων φέτος, τουλάχιστον σε επίπεδο ανάλογο των αφίξεων, που πλέον μοιάζουν να ανακάμπτουν, με τη συνδρομή και του ρεύματος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, που διαδραματίζουν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του με αφορμή τα στοιχεία του Ιουλίου, «επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε παραμένει ρευστή. Η ισχυροποίηση του ρεύματος “last minute” δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων 6%, όμως στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων».

Αιτία το γεγονός ότι, στην πλειονότητά τους, οι ξένοι επισκέπτες κρατούν και μικρότερο «πορτοφόλι», μειώνοντας τις δαπάνες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιοποιήθηκαν εντός της εβδομάδας, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υποχώρησε κατά 4,9% σε 507 ευρώ, έναντι 533 ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 13,4% και διαμορφώθηκαν στα 585 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 19,8% και διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. «28», μείωση κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 7,4% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 313 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο εμφάνισε πλεόνασμα 2,991 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,7% σε ετήσια βάση, έναντι πλεονάσματος 3,205 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 242 εκατ. ευρώ ή 5,8%, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,9%. H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,6% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,9%.

Καλός Ιούλιος

Ο φετινός Ιούλιος εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός, τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο 9,1% ή περίπου 276.000 αφίξεις περισσότερες στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο 1,6% ή περίπου 30.000 περισσότερες αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες κατέγραψαν άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 12,8%, 13,3% και 8,4% αντίστοιχα, ενώ σημαντική αύξηση της τάξεως του 10% και 11,4% σημειώθηκε επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -13%, -16,3% και -62% αντίστοιχα, δείγμα της αρνητικής επίδρασης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οσον αφορά στις οδικές αφίξεις, κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση 26,8%, 3,8%, 3,7% και 46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση 7,2%. Σε επίπεδο επταμήνου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο +6,4% ή περίπου 556.000 αφίξεις περισσότερες στο σύνολο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή