«Ο,τι χρειάστηκα το είχα διδαχθεί»

«Ο,τι χρειάστηκα το είχα διδαχθεί»

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μαγειρική μου άρεσε από τότε που ήμουν στο σχολείο. Τελειώνοντας, όταν βρήκα στο Ιντερνετ την ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την εκπαίδευση σε ξενοδοχειακά επαγγέλματα, έστειλα ένα βιογραφικό και με κάλεσαν για συνέντευξη. Τώρα, ολοκληρώνω το τρίτο και τελευταίο έτος των σπουδών μου, κάνοντας πρακτική στην Aldemar στον Πύργο Ηλείας», αρχίζει να λέει η Ειρηλένα Γαρυφάλλου, η οποία είναι μία από τους 160 νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης MENDI, το οποίο υποστηρίζεται από το γερμανικό κράτος και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ και του εκπαιδευτικού οργανισμού DEKRA Akademie. «Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα, που απευθύνεται σε απόφοιτους Λυκείου – τα παιδιά είναι όλα 18 έως 20 ετών. Η καλή γνώση ξένων γλωσσών, απαραίτητη. Ξεκίνησε προ τριετίας με τα πρώτα παιδιά, την επόμενη χρονιά προστέθηκαν κι άλλα. Πέρυσι και φέτος, δεν πήραμε επιπλέον άτομα», εξηγεί ο κ. Χρήστος Παπαχριστοδούλου, εργαζόμενος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ως καθηγητής ξενοδοχειακών επαγγελμάτων και υπεύθυνος οργάνωσης και επικοινωνίας με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες οι σπουδαστές κάνουν τη μαθητεία τους.

Με 30ετή εμπειρία στον χώρο, ο κ. Παπαχριστοδούλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ποιότητα σπουδών, τη μακρά περίοδο πρακτικής άσκησης, αλλά και την αξιοκρατική προσέγγιση απέναντι στους σπουδαστές που εξασφαλίζει το πρόγραμμα: «Από την πρώτη στιγμή που θα συναντήσουμε τα παιδιά, τους επισημαίνουμε πως είναι πολύ τυχερά, αφού όσα τους προσφέρει η σχολή, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, είναι εφάμιλλα των συχνά δυσβάσταχτων οικονομικά αντίστοιχων ιδιωτικών και μάλιστα χωρίς ίχνος “πελατειακής σχέσης” μαζί τους, τονίζοντας όμως παράλληλα πως δεν εγγυόμαστε ότι τελειώνοντας θα μπορούν να γίνουν σεφ ή διευθυντές ξενοδοχείων – θα προχωρήσουν αποκλειστικά με την αξία τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό πως αφού προηγηθούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια από Νοέμβριο έως Μάρτιο, ακολουθεί πρακτική άσκηση που μπορεί να διαρκέσει έως και 7 μήνες».

«Μετά τρεις σεζόν μακριά από το σπίτι σου, ωριμάζεις. Δύσκολα στην αρχή, πιο πολύ καθαριότητες, λαχανικά τέτοια. Τώρα, είμαι σε εξωτερικό πόστο, άμεση η επαφή με τον πελάτη. Ευτυχώς, διαπίστωσα πως ό,τι χρειάστηκα, το είχα διδαχθεί. Ωράριο 8-4 και μισθός το 75% του βασικού συν επιδόματα, Κυριακές έξτρα. Σε μία περίοδο που η ανεργία έχει την τιμητική της, εγώ έχω το πορτοφόλι μου. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τελειώνοντας, θα εργαστώ στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οπότε μειώνεται το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης», λέει η Ειρηλένα. Στην Αθήνα τελειώνει την πρακτική της η Κωνσταντίνα Ζωγράφου, η οποία σπουδάζει παράλληλα ιταλική φιλολογία στο ΕΚΠΑ: «Οι περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές, με έκαναν να στραφώ στα ξενοδοχειακά. Προτίμησα να κάνω την πρακτική μου στο Grecotel Palace, στην πλατεία Κοτζιά, λόγω σχολής. Από τους τρεις τομείς –της μαγειρικής, του επισιτιστικού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων– επέλεξα τον τελευταίο. Καθημερινά επτάωρα, πέντε μέρες την εβδομάδα. Διαρκείς έλεγχοι, μέχρι να τελειοποιηθούμε. Ειδικεύθηκα στο τμήμα κρατήσεων και πωλήσεων. Στο αληθινό επαγγελματικό περιβάλλον, όπου βρίσκομαι τώρα για την άσκησή μου, αξιοποιώ όσα έμαθα. Και ενώ ξεκινήσαμε σταδιακά, φτάσαμε πλέον σε επίπεδο 5-star-service, όπως λέμε. Ηδη με θεωρούν επαγγελματία στο ξενοδοχείο, κάνω βάρδια μόνη μου χωρίς πρόβλημα. Θετικό ότι έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης πλέον, οπότε μάλλον θα συνεχίσω εδώ». Φιλοδοξίες; «Σκληρή δουλειά και μακροπρόθεσμα, όσο πιο ψηλά γίνεται».

Η επί πληρωμή πρακτική, η ασφάλιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα, συγκαταλέγονται στα συν, όπως και η σχεδόν σίγουρη απορρόφηση από τις επιχειρήσεις όπου κάνουν πρακτική. Σύμφωνα δε με τον κ. Παπαχριστοδούλου, «συνεργαζόμαστε με ομίλους ξενοδοχείων όπως Grecotel, Aldemar, Atlantica, που αριθμούν πάνω από 70 ξενοδοχεία. Οι ίδιοι μας ζητούν εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς αναγκάζονται να φέρνουν μαθητές από το εξωτερικό, που δεν μιλούν καν ελληνικά. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Γερμανία, αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση. Η Ελλάδα έχει τουρισμό αλλά υπάρχει ένα θέμα με το “πόσο καλά το κάνουμε”. Οταν εμπλέκεται η Γερμανία, περιμένει κανείς ότι αυτό που γίνεται, θα είναι καλύτερο».

160 νέοι, επτά τμήματα, τρεις ειδικότητες

Τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του ολοκληρώνει το φθινόπωρο το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης MENDI στον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων, με την υποστήριξη του γερμανικού κράτους και τη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την DEKRA Akademie. Επτά τμήματα ΣΕΚ σε τρεις ειδικότητες, με τα μαθήματα να λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ σε Αθήνα (Αλιμο) και Κρήτη (Ηράκλειο).

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας υποστηρίζει πιλοτικά σχέδια διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς κρίνεται ως ένας καλός δρόμος προκειμένου να προωθηθεί βιώσιμα η απασχόληση των νέων. Αυτά υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας, κ. Τόμας Ράχελ, ενώ σε επίρρωση των προηγουμένων, ο δρ Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προσθέτει «ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ειδικά σε περίοδο κρίσης, οφείλουμε να παρουσιάζουμε λύσεις καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας».

Η ανακοίνωση δε, πως το πρόγραμμα επεκτείνεται έως το τέλος του 2017, συμβαδίζει απόλυτα με όσα εκφράζει ως ευχή η νεαρή σπουδάστρια Κωνσταντίνα Ζωγράφου, η οποία ολοκληρώνει τώρα την παρακολούθηση των σπουδών της ως ξενοδοχοϋπάλληλος: «Θεωρώ πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα και να αξιοποιηθεί, γιατί βοηθά πολύ κόσμο, ανοίγει θέσεις εργασίας και φυσικά ο τουρισμός είναι ένας τομέας που πάντα θα υπάρχει στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή