Τζίρος 1,3 δισ., το στοίχημα του Σκλαβενίτη για να πετύχει το ντιλ με τον Μαρινόπουλο

Τζίρος 1,3 δισ., το στοίχημα του Σκλαβενίτη για να πετύχει το ντιλ με τον Μαρινόπουλο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη ετήσιου τζίρου 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ είναι το στοίχημα που έχει θέσει ο όμιλος Σκλαβενίτη για την αναβίωση του δικτύου του ομίλου Μαρινόπουλου, που περνά κατά 100% στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Το στοίχημα θεωρείται φιλόδοξο δεδομένης της πτώσης των λιανικών πωλήσεων από τη μία, αλλά όχι ανέφικτο δεδομένης της ισχυροποίησης των μεγάλων αλυσίδων του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Οι εκτιμήσεις στηρίζονται στην πλήρη ανάκτηση του κύκλου εργασιών του Μαρινόπουλου πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015 και την κορύφωσή της το 2016, όταν δηλαδή το 2014 ο τζίρος της άλλοτε κραταιάς εταιρείας λιανεμπορίου είχε φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η αισιοδοξία πηγάζει από τη μετατόπιση του τζίρου τα τελευταία χρόνια από τις μικρές προς τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κλάδος τροφίμων έχασε το 25% του τζίρου του την περίοδο 2008 – 2015, οι ισχυροί παίκτες αύξησαν το μερίδιό τους και σήμερα πέντε μεγάλοι όμιλοι ελέγχουν το 75% της αγοράς. Ο ίδιος ο όμιλος Σκλαβενίτη, άλλωστε, μετά την εξαγορά το 2014 της Makro Cash & Carry (που μετονομάστηκε σε Mart) και του 60% της κρητικής εταιρείας Χαλκιαδάκης το 2015, αύξησε τις πωλήσεις του κατά 40,7%, φθάνοντας το 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat, η αγορά προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στα 18,7 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους θα αποτυπωθούν πλήρως οι επιδράσεις από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τη γενικότερη αίσθηση αβεβαιότητας στην οικονομία. Καθοριστικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του χάρτη στο λιανεμπόριο την επόμενη μέρα είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου, που επίσης αναδιοργανώνουν την πολιτική τους με βάση τα νέα δεδομένα.

Το κρίσιμο στοίχημα δεν είναι άλλο από την επιστροφή των καταναλωτών στα καταστήματα και το χρονικό όριο που τίθεται είναι το αργότερο εντός τετραμήνου, αφού ολοκληρωθούν όλα τα βήματα για την έγκριση της συμφωνίας και τη σύσταση της νέας εταιρείας. Η αναδιάρθρωση του δικτύου ειδικά στην Αττική, όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη είναι ήδη ισχυρός, θεωρείται νομοτελειακή. Κάτι τέτοιο άλλωστε μπορεί να υποδειχθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα κληθεί να εγκρίνει τη μεταβίβαση, αμέσως μετά την επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο, που αναμένεται στις 21 Σεπτεμβρίου ή ενδεχομένως λίγο αργότερα, καθώς δεν αποκλείεται να ζητηθεί μικρή παράταση. Η διείσδυση του Σκλαβενίτη στην υπόλοιπη χώρα, πλην Αττικής, αποτελεί άλλωστε το ισχυρό πλεονέκτημα της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 33 υπερμάρκετ, ενώ σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο, το προσωπικό των 11.000 ατόμων, που απασχολείται στο δίκτυο, θα διατηρηθεί και δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Το δίκτυο του Μαρινόπουλου αποτελείται από 353 καταστήματα και 129 franchising. Η συμφωνία, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αξιοπιστία που φέρει το όνομα Σκλαβενίτης, προβλέπει την οριστική αποχώρηση της οικογένειας Μαρινόπουλου από το νέο εγχείρημα. Ομοίως θα εγκαταλειφθεί κάθε αναφορά στην παλιά επωνυμία της επιχείρησης και το νέο δίκτυο θα φέρει την επωνυμία της εταιρείας Σκλαβενίτης.

Με την αποχώρησή του ο άλλοτε κραταιός όμιλος θα αναλάβει τα δάνεια που χορηγήθηκαν πρόσφατα –τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016– και τα οποία δόθηκαν με ενέχυρο μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Πρόκειται για 150 εκατ. ευρώ περίπου που θα αποσχιστούν από τον συνολικό δανεισμό της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο του χρέους προς τις τράπεζες συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου θα αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Τα δάνεια θα ρυθμιστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας, αλλά δεν θα «κουρευτούν». Ο όμιλος Μαρινόπουλος θα συνεισφέρει επίσης 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες στη νέα εταιρεία, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή, η οποία θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον Σκλαβενίτη.

Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, οι τράπεζες θα συνεισφέρουν 40 εκατ. ευρώ και άλλα 30 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης, προκειμένου να στηριχθεί η επανεκκίνηση της εταιρείας, ενώ συνολικά η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα φθάσει τα 360 εκατ. ευρώ, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος έχουν η Alpha Bank και η Εθνική τράπεζα.

Το νέο δάνειο των 320 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση –σε βάθος χρόνου– των προμηθευτών, οι απαιτήσεις των οποίων φθάνουν τα 725 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προς όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ θα «κουρευτούν» κατά 50%, ενώ αντίθετα στο ακέραιο θα αποπληρωθούν οι προμηθευτές που έχουν απαιτήσεις έως 100.000 ευρώ. Στο ακέραιο – αλλά αφού πρώτα ρυθμιστεί– θα πληρωθεί και το χρέος προς το Δημόσιο, που διεκδικεί 49,1 εκατ. ευρώ από φόρους και 51,7 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή